Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

"Stoppa oljefesten – stoppa Wisting"

 Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Världens nordligaste oljefält stoppas

Oljefältet Wisting längst upp i norr i Barents hav stoppas. Det norska oljebolaget Equinor meddelar själva att de skjuter upp beslutet att investera till 2026, vilket i praktiken innebär att projektet stoppas, att vi har vunnit en livsviktig grön seger och att Arktis skonas från förödande exploatering.

Åsa Ingves: |2022-11-11| Det planerade oljefältet Wisting skulle nämligen ha anlagts mitt i sårbara Arktis, farligt nära polarisen och då ha blivit det nordligaste oljefältet i världen. I ett område som kallas ”Norges lilla regnskog” på grund av dess unika biologiska mångfald. En olje- eller gasolycka där skulle ha fått förödande konsekvenser för djurlivet och den biologiska mångfalden.

Den här segern innebär bland annat att:

» 200 miljoner ton koldioxid stannar i marken

» Sjöfåglarna som simmar där Equinor ville bygga ut får simma i fred utan att riskera drunkna i oljeutsläpp.

» Fiskarna, valarna och de tusentals andra arterna som lever runt iskantszonen i Arktis får fortsätta att leva

» Elen i Finnmark kan gå till grön industri, inte till världens nordligaste oljeplattform

Equinor säger själva att de skjuter upp beslutet om projektet ska bli av eller inte till 2026. Det innebär i praktiken att Wisting aldrig kommer att bli av. Equinor lade tidigare utvecklingen av Wistingfältet i byrålådan, eftersom fältet inte sågs som lönsamt för företaget. Då införde den norska riksdagen, Stortinget, ett investeringsvänligt oljesstödpaket som plötsligt gjorde fältet lönsamt för Equinor. Men för den norska staten hade Wisting bara varit lönsamt om världen inte lyckas med 1,5-gradersmålet.

Statsägda Equinor spelade ett spel

Det var skattebetalarnas pengar och en klimatkatastrof som ligger i potten. Den finansiella klimatrisken, det vill säga risken att oljan blir mindre värd därför att världen lyckas med omställningen från fossila bränslen till förnybart, har inte utretts fullständigt, vilket Norges högsta domstol har krävt.

Det är tydligt att Wisting har varit enormt dåligt planerat, med stora brister i utredningen. Projektet var dyrt från början, och har med tiden bara blivit dyrare. Equinor säger själva att kostnaden har ökat från 60-75 miljarder till över 100 miljarder. Det är miljarder som nu istället kan investeras i solceller, vindkraftverk och en rättvis, grön omställning.

"Stoppa oljefesten – stoppa Wisting"

Det ligger mycket arbete och politisk press bakom detta beslut, som Equinor försöker sälja in som en ren ekonomisk värdering. Tidigare i höstas genomförde Greenpeace och andra miljöorganisationer en fredlig aktion mot Equinors årliga trädgårdsfest. Aktivisternas budskap till hundratals festklädda oljetoppar, lobbyister, företagsledare och politiker var: “Stoppa oljefesten - stoppa Wisting”.

Att “skjuta upp” projektet nu är ett försök att skrota projektet med äran i behåll för Equinor och deras politiska allierade. På så vis undviker de att framstå som förlorare och att motståndarna kan räkna detta som en seger.

Men detta är inget annat än en seger – en stor seger som vi har vunnit tillsammans. Detta ger alla möjligheter för Norges regering och storting till att ta en rättvis grön omställning på allvar. Vi förväntar oss att detta innebär slutet på nya oljeprojekt i Arktis.

Naturen och klimatet segrade

Idag firar vi naturen och klimatet och vi på Greenpeace i Sverige gläds och är stolta över vad våra kollegor i Norge uppnått tillsammans med våra supporters.Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation och för att kunna vara just det så tar vi inte mot en enda krona från företag eller stater. Allt arbete är enbart möjligt tack vare stödet från engagerade privatpersoner som du. Har du möjlighet att stötta Greenpeace och på så vis säkra fler viktiga, gröna segrar som denna i framtiden? Bli månadsgivare eller swisha ett bidrag här.

Gröna hälsningar

greenpeace