Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Det är ansvarslöst av de här partierna att argumentera för den här typen av neddragningar. Vi har råd med en hundradel av vårt välstånd

Foto: Diakonia

DIAKONIA

Sviker Sverige världen?

Det pågår en politisk dragkamp om biståndet där Moderaterna vill minska biståndsbudgeten, Kristdemokraterna vill behålla biståndet på samma nivå medan Miljöpartiet snarare ser enprocentsmålet som ett golv. I detta poddavsnitt möter du de tre partiernas biståndspolitiska talespersoner i ett samtal med Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam.

Esther Flores Sedman: |2021-09-22| Svenskt bistånd har i många år gått till arbetet för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i världen. I en tid när utvecklingen i världen går bakåt och pandemin har utraderat många framsteg, hotas det långsiktiga arbetet av att Moderaterna och Sverigedemokraterna vill minska biståndsbudgeten med en tredjedel respektive hälften. Och även om Kristdemokraterna återigen försäkrar att de står fast vid enprocentsmålet kommer biståndsnivån att bli en fråga för förhandlingsbordet vid ett regeringsskifte.

– Ni kan lita på att vi kommer att fortsätta att göra allt vad vi kan för att vi ska hålla fast vid det även i en kommande M-KD-regering, säger Kristdemokraternas Gudrun Brunegård.

Moderaterna motiverar nedskärningarna på omkring 16 miljarder kronor årligen med att partiet prioriterar problem på hemmaplan. – Idag behövs enorma reformer i Sverige, inte minst för att få bukt på gängkriminaliteten, säger Helena Storckenfeldt.

Diakonia är bekymrad över utvecklingen

Diakonias Magnus Walan har följt biståndspolitiken i över 25 år och är bekymrad över utvecklingen: – Ja, jag är orolig, jag tycker att det är ansvarslöst av de här partierna att argumentera för den här typen av neddragningar. Vi har råd med en hundradel av vårt välstånd, säger han.

Miljöpartiets Camilla Hansén är inne på samma linje: – Miljöpartiet resonerar i termerna av att det här är lägsta nivån. Vi gör budget ganska långt i förväg och stora katastrofer händer snabbt, så då behöver man vara beredd på att pytsa in mer, förklarar hon.

I samtalet medverkar även Diakonias generalsekreterare, Lena Ingelstam

Medverkande:

Helena Storckenfeldt, biståndspolitisk talesperson, Moderaterna

Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson, Kristdemokraterna

Camilla Hansén, biståndspolitisk talesperson, Miljöpartiet

Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia

Magnus Walan, senior policyrådgivare, Diakonia

Dessutom en krönika av Mattias Brunander, policy- och påverkanschef på Diakonia.

Samtalet leds av Esther Flores Sedman och bakgrundsreportaget är gjort av Sofia Hallonsten.

www.diakonia.se