IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Finsk isbrytare hjälper oljebolagen att exploatera Norra ishavet. Arktis är extremt miljökänsligt.

Foto: Kajsa Sjöland

Greenpeace

Aktion mot isbrytare

Yrkar på frikännande

Den 3 maj 2012 genomförde aktivister från Greenpeace en fredlig protest mot den statliga finska isbrytaren Nordica utanför södra Öland.  Isbrytaren var uthyrd av finska staten för att hjälpa till med Shells oljeborrning i två känsliga havsområden i Arktis. Aktivisterna åtalas för grovt olaga intrång. 


 Anna Havula: |2013-08-20Greenpeace anser att aktivisterna ska frikännas då det var en fredlig opinionsbildande demonstration och för att aktivisterna agerade i nöd för att skydda den akut hotade miljön i Arktis. Isbrytaren Nordica var på väg till två känsliga havsområdet i Alaska, Beaufort och Chukchihavet, där Shell planerade att borra fem provbrunnar.

Aktivisterna, som kom från bland annat Sverige, Finland, Österrike, Israel och Danmark tog sig ombord med hjälp av gummibåtar och stegar. Väl ombord låste de snabbt fast sig och vecklade ut banderoller. Aktivisterna uppmanade Shell att ge upp planerna på att borra i Arktis känsliga miljö – något de enligt borrningslicensen inte kunde göra utan Nordica. Samtidigt riktade de skarp kritik mot Arktiska rådets dåvarande ordförande Carl Bildt som inte agerat för att stoppa oljeborrningarna i Arktis.

Arktis klarar inte oljeutsläpp

– Arktis är en unik och mycket sårbar region som aldrig skulle klara ett större oljeutsläpp. Genom vår fredliga protest gjorde vi det som ingen annan gör. Vi agerade i nöd, eftersom Sverige och de andra arktiska regeringarna inte gör något för att stoppa oljebolagens kapplöpning efter den arktiska oljan. De arktiska staterna ska absolut inte, som Finland gjorde, skicka isbrytare till Arktis för att hjälpa till med riskabel oljeborrning, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.          

– Efter vår fredliga protest visade det sig mycket riktigt, precis som vi hävdat, att Shells säkerhetsarbete i samband med oljeborrningen i Arktis var undermålig. Shells oljeplattform gick på grund i Alaska, och den amerikanska kustbevakningen pekade på stora säkerhetsbrister på bolagets oljeborrningsfartyg. Därför övergav Shell planerna att borra efter olja i Alaska i år, säger Therese Jacobson.

Shell, Gazprom och Rosneft i samarbete

Nu har Shell och andra stora oljebolag gått vidare med samarbeten med oljebolag i Ryssland – Gazprom och Rosneft – för att borra efter olja i ryska Arktis. I veckan genomförde Greenpeace därför en fredlig protest mot ett fartyg som gör seismiska undersökningar åt oljejätten Rosneft inför oljeborrning i det känsliga Barents hav, norr om Ryssland.

– Shell och andra stora oljebolag har nu riktat in sig på att satsa på oljeborrning i ryska Arktis, där oljeolyckor tillhör vardagen. Vi tänker fortsätta att agera fredligt mot den ansvarslösa jakten efter de sista dropparna av olja. Vare sig klimatet eller Arktis känsliga miljö klarar av arktisk oljeborrning, säger Therese Jacobson.