Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Amazonas avskogning fortsätter öka trots brasilianska regeringens löften under COP26

Satellitfoto: Greenpeace

GREENPEACE

Avskogningen i Amazonas fortsätter, trots löften under COP26

Nya satellitbilder som Greenpeace tagit del av visar att 877 kvadratkilometer av Amazonas har försvunnit bara under oktober månad. Ytan är fem gånger så stor som Glasgow där klimattoppmötet COP26 nyss avslutades. Den ökade avskogningen visar ännu en gång att Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering prioriterar en destruktiv, miljöfarlig agenda framför Amazonas överlevnad.

Åsa Ingves: |2021-11-17| – I september sade Bolsonaro i FN att regeringen fördubblat insatserna för att stoppa avskogningen, men årets skövlingssiffror är på samma nivå som i fjol – och då var siffrorna de högsta på tolv år.

Under COP26 lovade mer än 100 världsledare att stoppa avskogningen till 2030, inklusive Brasilien, där största delen av Amazonas regnskog finns. Avtalet går dock inte tillräckligt långt och innehåller oroväckande brister. Det finns en anledning till att president Bolsonaro kände sig bekväm med att skriva under. Avtalet tillåter i praktiken ytterligare ett decennium av skogsförstörelse och är inte heller bindande.

Avskogning klingar falskt

“Den brasilianska regeringens löfte att stoppa illegal avskogning klingar falskt med tanke på att den brasilianska senaten samtidigt försöker klubba igenom en lag som skulle belöna markövertagande,” säger Rômulo Batista på Greenpeace i Brasilien.

Brasilien är en av världens största utsläppare av koldioxid och det så kallade “gröna” jordbruket som presenterades under COP26 är direkt ansvarigt för 73 procent av landets växthusutsläpp, då det är den främsta orsaken bakom avskogningen i Amazonas och andra ekosystem i Brasilien.

Brasilien som ett grönt föregångsland

Samtidigt som Brasilien missklädsamt presenterade sig som ett grönt föregångsland i Glasgow, fortsätter satellitdata avslöja verkligheten som regeringen har skapat. Andra regeringar borde inte berömma Brasiliens senaste utspel och löften utan i stället reflektera över hur världen ska kunna stoppa klimatkrisen om jordbruksindustrin i Brasilien tillåts fortsätta skövla och bränna ner Amazonas och driva regnskogen allt närmre brytpunkten då den riskerar förvandlas till torr savann.

greenpeace