IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

400 tigrar finns kvar men hotas av skövlingen efter palmolja i Indonesiens regnskogar

Foto: RLC

GREENPEACE 

Marabous choklad

Och regnskogsskövlingen

Kända varumärken som får sin palmolja från palmoljejätten Wilmar International gör konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövling av Indonesiens regnskog och bidrar därmed till att kritiskt hotade arter som Sumatratigern står på kanten till utrotning. Bland dessa finns det svenska chokladmärket Marabou. Det avslöjar en ny rapport från Greenpeace.


  Daniel Bengtsson: |2013-10-22|  Marabou har tyvärr tigerblod på sina händer. Varumärken måste ta reda på varifrån just deras palmolja kommer ifrån, och garantera konsumenter runt om i världen att just deras favoritprodukter inte ligger bakom skogsskövling och driver arter som Sumatratigern till utrotning, säger Dr. Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden.

Palmoljesektorn är den enskilt största orsaken till att regnskog skövlas i Indonesien. Greenpeace har nu bevis på att Wilmar Internationals palmolja kommer från verksamhet som omfattar illegal skövling, bränder på torvmark och omfattande skövling av tigrars livsmiljö.

regelverk mot regnskogsskövling

– Som världens största aktör inom palmoljesektorn, har Wilmar International makten att förändra branschen. Men tills företaget skaffar ett regelverk som utesluter regnskogsskövling gör deras handel med palmolja till kända varumärken, som Marabou, konsumenter till medbrottslingar i utplåningen av Sumatras 400 kvarvarande tigrar, säger Bjureby.

Den palmolja som finns i våra favoritprodukter, ofta dold bakom etiketten vegetabiliska oljor, har producerats på ett sätt som bidrar till skogsskövling, utrotning av känsliga djurarter, klimatförändringar och kränkningar av mänskliga rättigheter.

palmolja från Indonesiens regnskogar

Greenpeace har spårat palmolja från Indonesiens regnskogar och Wilmar International till företag som tillverkar populära snacks och hygienartiklar. Dessa inkluderar Colgate Palmolive, den finska biobränslejätten Neste Oil, Procter & Gamble och Mondelez International, som äger norska Freia och Marabou i Sverige.

Greenpeace uppmanar företagen att snarast skaffa ansvarsfulla regelverk för sin palmolja och åta sig att endast använda spårbar palmolja som inte bidragit till skövling.

– Marabou och de andra företagen måste garantera att de inte har kopplingar till skövling. Åtaganden som de som gjorts av medlemmar i Palm Oil Innovation Group, eller av Nestle, bevisar att ett stopp för regnskogsskövling är möjlig, säger Bjureby.