Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Forskningen angående den globala uppvärmningen hindras på grund av COVID-19 

Foto: RLC

FN / IPCC

Störningar i tidslinjen

COVID-19 utmanar FN

IPCC fann att dess forskare upplevt unika och långvariga utmaningar i kölvattnet av COVID-19. Deras förmåga att leverera forskningsresultat  till den ursprungliga tidslinjen har äventyrats på grund av tidsresurser och olika personliga utmaningar.


Sina Löschke: |2020-04-24IPCC:s forskargrupp upplever att de påverkas av hinder på grund av medicinska och långvariga utmaningar i kölvattnet av COVID-19. Kapaciteten att leverera forskningsresultaten i tid har begränsats av olika personliga anledningar.

 Enligt Debra Roberts, ordförande i IPCC:s forskargrupp uttalar att: "Vi inser de enorma utmaningar som forskarna står inför i den nuvarande krissituationen, vilket ofta förvärrar befintliga ojämlikheter när det gäller resurser och anslutning och vill se till att de har tillräckligt med tid och flexibilitet för att ta fram en rigorös och politisk relevant utvärderingsrapport."

Vetenskapliga rapporter flyttas framåt

Forskargruppens tidslinje utvidgas därför med cirka fyra månader och ett antal milstolpar som kommer att nås 2020. Avstängningsdatum för vetenskapliga rapporter som ska lämnas in för offentliggörande,  flyttar till 1 november 2020. Regeringen och expertgranskningen av rapportens andra ordningsutkast kommer nu att äga rum mellan 4 december 2020 och 29 januari 2021, fyra månader senare än ursprungligen planerat. Det fjärde huvudförfattarmötet för att förbereda det slutliga utkastet kommer också att skjutas upp med cirka fyra månader till mars 2021. Allt enligt IPCC.

Perspektivet av världens största hot någonsin, det vill säga den globala uppvärmningen, drabbas samtidigt med en katastrofal pandemi. Två smällar i en hel värld.

”Alla arbetsgrupper träffas av Corona vid något olika tidpunkter i deras schema vilket gör det nödvändigt för varje arbetsgrupp att hitta en specifik lösning. Vi är oerhört tacksamma för forskarnas engagemang, och håller de höga vetenskapliga kvalitetskraven för forskargrupp II-rapporten, mot alla odds, ”säger Hans-Otto Pörtner, medordförande för IPCC forskargrupp II.

Klimatförändringar och alternativ

"Arbetsgruppens rapport kommer att täcka effekterna av klimatförändringar på mänskliga och naturliga system, deras sårbarheter och kapacitet och begränsningar för att anpassa sig till klimatförändringar och alternativ för att skapa en hållbar framtid för alla genom en rättvis och integrerad strategi för att mildra och anpassa insatser på alla skalor", enligt forskargrupp II.

Forskargrupp II kommer att övervaka framstegen när det gäller att utarbeta rapporten och utvecklingen av pandemin för att avgöra om ytterligare justeringar krävs för milstolpar som ska uppnås 2021.

Avsikten är att släppa alla rapporterna från de tre arbetsgrupperna och syntesrapporten i tid för att informera FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) 2023 Global Stocktake när länder kommer att granska framstegen mot Parisavtalets mål, inklusive målet att hålla den globala uppvärmningen till långt under 2 ° C samtidigt som man försöker begränsa den till 1,5 ° C.

Om IPCC:

Den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) är FN:s organ för att utvärdera vetenskapen relaterad till klimatförändringar. Det inrättades av FN:s miljöprogram (UNEP) och Världs Meteorologiska Organisationen (WMO) 1988 för att ge politiska ledare periodiska vetenskapliga utvärderingar om klimatförändringar, dess konsekvenser och risker, samt för att lägga fram strategier för anpassning och mildring. Det har 195 medlemsländer.

Tusentals människor från hela världen bidrar till IPCC:s arbete. För utvärderingsrapporterna ger IPCC-forskare sin tid att bedöma de tusentals vetenskapliga rapporter som publiceras varje år för att ge en omfattande sammanfattning av vad som är känt om drivkrafterna för klimatförändringar, dess effekter och framtida risker och hur anpassning och mildring kan minska dessa risker.

IPCC har tre arbetsgrupper: Arbetsgrupp I, som handlar om den fysikaliska vetenskapliga grunden för klimatförändringar; Arbetsgrupp II, hanterar effekter, anpassning och sårbarhet; och arbetsgrupp III, som arbetar med att minska klimatförändringarna. Det har också en arbetsgrupp för nationella växthusgasinventarier som utvecklar metoder för att mäta utsläpp och borttagning.

Om den sjätte utvärderingscykeln

Omfattande vetenskapliga bedömningsrapporter publiceras var sjätte år; den senaste utvärderingsrapporten, slutfördes 2014 och gav den viktigaste vetenskapliga inmatningen till Parisavtalet.

Vid sin 41:e session i februari 2015 beslutade IPCC att ta fram en sjätte bedömningsrapport (AR6). Vid sin 42:e session i oktober 2015 valde det ett nytt presidium som skulle övervaka arbetet med denna rapport och specialrapporter som ska produceras i utvärderingscykeln. Vid sin 43:e session i april 2016 beslutade den att producera tre specialrapporter, en metodrapport och AR6.

IPCC publicerar också specialrapporter

Global uppvärmning av 1,5 ° C, en IPCC-specialrapport om effekterna av den globala uppvärmningen på 1,5 grader Celsius över de preindustriella nivåerna och relaterade globala utsläppsvägar för växthusgaser, i samband med att stärka det globala svaret på hotet om klimatförändringar, hållbart utveckling och ansträngningar för att utrota fattigdom lanserades i oktober 2018.

Klimatförändringar och mark, en IPCC-specialrapport om klimatförändringar, ökenspridning, nedbrytning av mark, hållbar markförvaltning, livsmedelssäkerhet och växthusgasflöden i markekosystem lanserades i augusti 2019.

Kryosfären är den särskilda rapporten om havet och i ett förändrat klimat, släpptes i September 2019.

I maj 2019 släppte IPCC 2019-förfining till 2006 års IPCC-riktlinjer för nationella växthusgasinventarier, en uppdatering av den metod som används av regeringar för att uppskatta sina utsläpp och uttag av växthusgaser.

Enligt det ursprungliga schemat skulle de tre IPCC-arbetsgruppernas bidrag till den sjätte utvärderingsrapporten vara färdigställda 2021. Den avslutande syntesrapporten kommer att hållas 2022.

För mer information besök

www.ipcc.ch