Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.

Foto: Naturskyddsföreningen

NATURSKYDDSFÖRENINGEN

Ekologiska alternativ saknas

bland vegoprodukter

Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.

Lisa Persson: |2021-09-06| Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden. Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.

Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.

– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.

Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.

– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.

Resultat från granskningen

Antalet ekologiska alternativ av totala antalet vegetariska halvfabrikat och färdigrätter i dagligvaruhandeln.

» Anamma: 0 av 17.

» Dafgårds: 0 av 11.

» Findus Green Cuisine: 0 av 10.

» Hälsans Kök: 0 av 21.

» Oumph: 0 av 15.

Granskningen baseras på telefonsamtal med producenterna under perioden 16–31 augusti 2021 samt utbudet på deras webbplatser.

Om Opinionsundersökningen

Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Sifo 18–20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på:

» 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten.

» 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.

» 46 procent köper ibland vegetariska produkter som färs, burgare och korv.

Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN