Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

International Energy Agency har varnat för att exploatering och utveckling av nya olje- och gasfält måste upphöra redan i år.

Foto: GREENPEACE

GREENPEACE

Fossil- och köttproducerande länder påverkar FN s klimatrapport

Klimatnödläge kräver att politikerna agerar! Några av världens största länder när det gäller produktionen av kol, olja, kött och djurfoder försöker eliminera fynd i FN:s klimatrapport som hotar deras intressen. Det avslöjar dokument som läckts till granskande reportrar på Unearthed.

Daniel Bengtsson: |2021-10-21| Avslöjandena, som komm bara några dagar före det avgörande klimatmötet i Glasgow, visar hur en mindre grupp länder försöker urvattna IPCCs kommande bedömning av världens alternativ för att begränsa den globala uppvärmningen.

– Det här visar hur en liten grupp olje-, kol- och köttproducerande länder fortsätter att sätta vinsterna för smutsiga industrier före vetenskapen och planetens framtid. Trots att planeten brinner tar dessa länder varje chans att skydda sina företag, istället för att fasa ut fossila bränslen och ohållbar köttproduktion, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

Avslöjandet kommer från en läcka med tiotusentals kommentarer från regeringar, företag, akademiker och andra om utkastet till en rapport från IPCC – ett internationellt team av experter som utvärderar mänsklighetens återstående alternativ för att hantera klimatkrisen. IPCC -forskare är inte skyldiga att ta in kommentarerna, och var och en av dem kontrolleras mot den vetenskapliga litteraturen. Men kommentarerna ger en inblick i de ståndpunkter som antas av ledande länder bakom kulisserna.

Analysen från Unearthed av de läckta kommentarerna avslöjar att:

Fossila bränsleproducerande länder, inklusive Australien, Saudiarabien och Organisationen för oljeexportländer (OPEC), lobbar IPCC för att radera eller försvaga en viktig slutsats om att snabbt fasa ut fossila bränslen. En kommentar från en australiensisk regeringstjänsteman förkastade den okontroversiella slutsatsen att ett av de viktigaste stegen för att minska utsläppen av växthusgaser är att fasa ut kolindustrin. I stället pressar denna grupp IPCC för att låta tekniken för koldioxidinlagring, CCS spela en större roll för att minska utsläppen.

Brasilien och Argentina, två av världens största producenter av kött och djurfoder till köttindustrin, har pressat IPCC:s författare att radera budskap om klimatfördelarna med att främja ”växtbaserade” dieter och att minska kött- och mejeriförbrukningen. Argentina pressade på att ta bort hänvisningar till skatter på rött kött och till den internationella kampanjen ‘Meatless Monday’ med motiveringen att dessa var ”partiska begrepp”.

Australien är den femte största kolproducenten

Den australiensiska regeringen bad om att strykas från en lista över världens största producenter och konsumenter av kol – trots att Australien är den femte största kolproducenten i världen mellan 2018-2021 – med motiveringen att de inte förbrukar lika mycket kol som andra länder. De bad också IPCC att radera analyser som förklarar hur lobbying från fossila bränsleföretag har försvagat åtgärder mot klimatförändringar i Australien och USA.

Olika regeringar ifrågasatte också kritik av koldioxidutjämning – carbon offsetting – trots allt fler bevis för att konceptet är bristfälligt. Kanada, USA och Storbritannien ifrågasatte alla IPCC:s varning om att skogskompensation kan användas som ”billig geenwashing” medan Saudiarabien argumenterade för skatteincitament för olja som kompenserats av koldioxidavskiljning och lagring eller ”annan koldioxidneutral redovisning”.

Saboterar möjligheterna att nå 1,5-gradersmålet

– När världens uppmärksamhet riktades mot klimatmötet i Glasgow, så måste världens ledare vara medvetna om hur långt dessa länder är beredda att gå för att sabotera våra möjligheter att nå 1,5-gradersmålet. Klimatmötet blir ett avgörande test på om politikerna kan enas om att fasa ut fossila bränslen i enlighet med vad vetenskapen kräver. Domen mot dem kommer att bli hård om de misslyckas, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

International Energy Agency har varnat för att exploatering och utveckling av nya olje- och gasfält måste upphöra redan i år, medan en ny FN -rapport som publicerats visar att produktionen av fossila bränslen som planeras av världens regeringar ”överstiger” det som behövs för att hålla den globala uppvärmningen till inom 1,5C.