Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

I ett uttalande genom sin advokat den 27 juli sa kardinal Becciu att han var ”lugn” och väntade på att rättegången skulle fortsätta för att bevisa att han var oskyldig för alla anklagelser mot honom.

Foto: CNA

VATIKANEN

Förskingring och missbruk

Kardinal Becciu inför domstol

Kardinal Angelo Becciu är en av tio tilltalade i vad som är Vatikanens största rättegång för finansiella brott i modern tid. Kardinalen går inför domstolen för första gången sedan påven Franciskus ändrade normer för att tillåta kardinaler och ärkebiskopar att prövas av domare.

Curt Bunderson, CNA: |2021-07-27| Kardinal Angelo Becciu var närvarande i en större finansrättegång i Vatikanen för att försvara sig för anklagelser om förskingring och missbruk av ämbetet. I ett uttalande genom sin advokat den 27 juli sa kardinalen att han var ”lugn” och väntade på att rättegången skulle fortsätta för att bevisa att han var oskyldig för alla anklagelser mot honom.

”Kardinal Becciu, efter dagens utfrågning, förnyar sitt förtroende för domstolen, den opartiska domaren av de fakta som endast antas av rättvisens promotor, ännu utan någon konfrontation med försvaret och med tanke på oskuldspresumtionen,” uttalandet från advokat Fabio Viglione sa.

Svaranden Msgr. Mauro Carlino, som arbetade i Vatikanets statssekretariat och anklagas för utpressning och missbruk av ämbetet, var också närvarande vid den sju timmars utfrågningen på tisdagen. De återstående åtta tilltalade var frånvarande men representerade av deras advokater.

Förhandlingen ägde rum i ett multifunktionellt rum i Vatikanmuseerna som nyligen anpassats för användning av domstolen. Nästa offentliga möte planerades av domstolen den 5 oktober efter att flera av försvarsadvokaterna bad om mer tid att förbereda sig.

Tre domare och 30 advokater

Cirka 30 advokater deltog i utfrågningen, med några framställningar och klagomål om procedurfrågor. I denna rättegång består Vatikandomstolen i första instans av en panel med tre domare bestående av tribunalpresident Giuseppe Pignatone och två italienska lagprofessorer: Venerando Marano och Carlo Bonzano.

Enligt en domare i Vatikanen var endast den italienska affärsmannen Gianluigi Torzi frånvaro från rättssalen den 27 juli berättigad på grund av att han var under försiktighetsåtgärder i Storbritannien medan han väntade på utlämning till Italien på begäran av italienska myndigheter.

I centrum för rättegången är statssekretariatet inställt på köpet av en byggnad vid 60 Sloane Avenue i London. Det köptes i etapper mellan 2014 och 2018 från den italienska affärsmannen Raffaele Mincione, som vid den tiden förvaltade hundratals miljoner euro i sekretariatfonder. Åklagarna i Vatikanen hävdar att affären var problematisk och utformad för att bedraga statssekretariatet för miljoner euro.

Angelo Becciu avgick som prefekt i Congregation for the Causes of Saints och från de rättigheter som medlemmarna av College of Cardinals utökades den 24 september 2020. Kardinalen arbetade tidigare som nummer två ledande tjänsteman i Vatikanets statssekretariat, den mäktiga kuravdelningen i centrum för utredningen av ekonomisk missförhållanden.

Msgr. Alberto Perlasca, Beccius tidigare chefsrepresentant vid statssekretariatet, undersöktes också som en del av Londons fastighetsskandal, men är inte bland de tilltalade i sommarens rättegång.

”några centrala ögonblick”

Åklagarna i Vatikanstaten identifierade Perlascas vittnesmål som lämnades under flera intervjuer som viktigt för att rekonstruera ”några centrala ögonblick” i affären.

Men vid tisdagens utfrågning hävdade en försvarsadvokat att Perlascas vittnesmål från fem intervjuer, där han inte hade någon advokat närvarande, borde anses vara "otillåtligt." En åklagare i Vatikanen hävdade att depositionerna var legitima eftersom de var filmade och ”frivilliga”.

Becciu sa i ett uttalande att han kommer att stämma Perlasca och Francesca Immacolata Chaouqui, en annan person som utfrågats av utredarna, "för förtal för de mycket allvarliga och helt falska uttalanden som gjordes under utredningarna till rättvisans promotor."

Kardinalen sa till journalister i rättssalen i slutet av utfrågningen att han är ”lydig mot påven som skickade mig till rättegång, jag har alltid varit lydig mot påven, han har anförtrott mig många uppdrag i mitt liv, han ville att jag skulle komma till rättegång och jag kommer till rättegången. Jag är lugn, jag känner mig lugn i samvetet, jag har förtroendet för att domarna kommer att kunna se fakta och mitt stora hopp är säkerheten att de erkänner min oskuld. ”

Andra tilltalade i ekonomirättegången inkluderar flera anställda vid statssekretariatet: Fabrizio Tirabassi, som övervakade investeringarna, kommer att prövas på anklagelser om korruption, utpressning, förskingring, bedrägeri och missbruk av ämbetet. Mincione har anklagats för förskingring, bedrägeri, missbruk av kontor, missbruk och penningtvätt. Torzi, som togs in för att förmedla de slutliga förhandlingarna om Vatikanens köp av fastigheten i London 2018, har anklagats för utpressning, förskingring, bedrägeri, missbruk, penningtvätt och självvaskning av pengar. Hans medarbetare, advokaten Nicola Squillace, står inför samma anklagelser minus utpressning.

Förvaltaren av Heliga stolen

Enrico Crasso, som hanterade investeringar för Vatikanen i över 25 år, undersöktes på misstankar om att han arbetade tillsammans med Mincione och Tirabassi för att bedra statssekretariatet. Crasso, som är förvaltare av Centurion Global Fund där Heliga stolen är huvudinvesteraren, står inför de flesta anklagelser: korruption, förskingring, utpressning, penningtvätt, bedrägeri, missbruk av kontor, förfalskning av ett offentligt dokument och förfalska ett privat dokument. Vatikanen har också åtalat tre företag som ägs av Crasso för bedrägeri.

Cecilia Marogna, en självbeskriven säkerhetskonsult, anklagas för förskingring efter en Vatikanundersökning av rapporter om att hon fått hundratusentals euro från Vatikanens statssekretariat i samband med Becciu, och att hon hade spenderat pengarna på lyxvaror och semester.

Marogna erkände mottagandet av pengarna men insisterade på att medlen gick till hennes säkerhetskonsultarbete och lön. Marognas slovenska företag, Logsic Humanitarne Dejavnosti, DOO, ställs också inför rätta för anklagelse om förskingring. De två sista tilltalade är René Brülhart och Tommaso Di Ruzza, som tidigare ledde Vatikanens interna ekonomiska vakthund. Di Ruzza anklagas för förskingring, missbruk av ämbetet och brott mot sekretess. Brülhart åtalas för missbruk av ämbetet. Båda männen har förnekat förseelser.