IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Barents hav, 2013 - Greenpeace isbrytare Arctic Sunrise konfronterar ett fartyg som gör seismiska undersökningar åt oljejätten Rosneft inför oljeborrning i det känsliga Barents hav norr om Ryssland.

Foto: Greenpeace

ARKTIS

Greenpeace konfronterar

Ryska oljeprospekteringsfartyg

När Rosnefts fartyg Akademic Lazarev började använda sina undervattensljudkanoner i licensområdet Fedynskiy, tog Greenpeace kontakt med fartyget och krävde att de stoppade verksamheten omedelbart. Rosneft har nyligen, i samarbete med Statoil, ExxonMobil och BP, tecknat gemensamma avtal för att få borra i det känsliga ryska Arktis.


 Therese Jacobson: |2013-08-13Greenpeace ifrågasatte verksamheten över radio och förklarade att seismiska tester förutom att skada djurlivet även lägger grunden för potentiellt förödande oljeprojekt.

 Fartyget bekräftade via radio å Rosnefts vägnar, och förnekade att de gjorde något som var skadligt. Men de ljudvågorna som de sänder ut under vattnet når upp till 250 dB och kan allvarligt skada hörseln på marina djur och till och med döda valar i dess närhet. Men skeppets kapten vägrade att prata om det och bröt snabbt kommunikationen, sade Greenpeace kampanjledare Christy Ferguson, från bryggan på Arctic Sunrise.

luftkanoner genererar 250 dB

Seismiska tester använder ljudvågor på upp till 250 dB som genereras av luftkanoner för att skapa detaljerade kartor över undervattenlandskapet och på så sätt bestämma möjliga platser för oljeborrning. Denna typ av aktivitet har visat sig ha mycket skadliga effekter och ljudnivåer över 190 dB är akut farliga för de valar och valrossar som lever i regionen. Om djuren befinner sig närmare än 500 meter blir de döva permanent och vid nivåer på över 240 dB kan dessa leda till döden.

planerar oljeborrning redan nästa år

Statligt ägda Rosneft är världens största oljebolag. Bolaget har över en miljon kvadratkilometer licensierade oljezoner i ryska Arktis, och planerar att borra sin första oljebrunn redan nästa år vid det östra Prinovozemelsky-fältet som ligger intill en arktisk nationalpark, hem för narvalar, grönlandsval, valrossar och isbjörnar.

– Rosneft läcker redan ut hundratusentals fat olja på land varje år – mer än något annat företag i världen. Nu samarbetar de västerländska oljebolagen med Rosneft för att dra nytta av lösa regelverk och slappa säkerhetsstandarder, och för att undvika ansvar för de miljöskador som de orsakar, sade Ferguson.

FÖRBJUD OLJEBORRNING I ARKTIS

Greenpeace arbetar för ett förbud mot oljeborrning till havs i Arktis, och för att det obebodda området kring Nordpolen skall bli en global fristad för miljön. Under de kommande veckorna kommer Greenpeace och miljontals anhängare världen över att utmana Rosneft och andra oljebolag till havs, på land och på nätet.
Therese Jacobson, ekotoxikolog och arktisexpert Greenpeace.