IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

FN uttrycker oro över våldet mot hbt-personer i Armenien.

Foto: RLC

FRÅN KVINNA TILL KVINNA

HBT-aktivister flyr

Våldsamma attacker i Armenien

Flera hbt-personer har lämnat Armenien efter de våldsamma attacker som ultranationalister riktade mot hbt-rörelsen i våras. Det är synd, för de här personerna var väldigt aktiva förespråkare av jämställdhet och hbt-rättigheter. De var värdefulla personer för det civila samhället, säger Anna Nikoghosyan från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Society Without Violence (SWV).  


 Karin Råghal: |2012-08-31| Gayvänliga DIY Bar brandbombades den 8 maj i Armeniens huvudstad Yerevan av ultranationalister. Baren, som ofta besöktes av personer från hbt-rörelsen och kvinnorörelsen, drevs av en aktivist från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women’s Resource Center (WRCA). Några dagar efter attentatet vandaliserades den i stort sett nedbrända baren med homofientlig graffiti. En parlamentsledamot från det nationalistiska partiet Armenian Revolutionary Federation försvarade attacken och betalade borgen för att få ut de misstänkta ur häktet.

Nästa attack mot hbt-rörelsen skulle inte dröja länge. Den 21 maj, på Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling, samlades organisationer från det civila samhället i March for Diversity i Yerevan. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer Women’s Resource Center (WRCA) och Society Without Violence (SWV) deltog i marschen, som möttes av en aggressiv motdemonstration med nynazister i spetsen. Nynazisterna var fler till antalet än deltagarna i mångfaldsmarschen, och fick dessutom stöd av högt uppsatta politiker.

HATET MOT HBT PERSONER ÄR STORT I ARMENIEN
– Attityden gentemot hbt-personer har alltid varit negativ i Armenien. Men den våldsamma attack som riktades mot DIY Bar genererade ännu mer hat och brist på tolerans hos armenierna, säger Anna Nikoghosyan på SWV.

Medlemmar i hbt-rörelsen påverkades extremt negativt av attackerna, berättar Anna Nikoghosyan. Många blev så rädda att de inte vågade gå ut på gatorna, de undvek att dela information via sociala medier och undvek att vara alltför synliga.

Kvinnorättsaktivister – som stödjer hbt-personers rättigheter men inte är lika involverade i hbt-rörelsen – gick genast ut och fördömde attackerna. De skrev protestbrev, ordnade presskonferenser och deltog i tv-program. En oönskad effekt av deras stöd var dock att medlemmar i hbt-rörelsen blev ännu mer synliga och därmed utsatta för större risk, samtidigt som många hellre än att stå i rampljuset bara ville bli bortglömda och ignorerade. SWV har därför ändrat strategi och talar nu om hbt-frågor på ett mer inlindat sätt.

hbt-aktivister lämnar armenien

Vårens attacker och hatiska uttalanden har fått flera hbt-aktivister att lämna landet, i hopp om att hitta en plats där de slipper utsättas för våld. 

– Det här visar att situationen för hbt-personer i Armenien har förvärrats och att risken att utsättas för våld har ökat, konstaterar Anna Nikoghosyan.

Hon är frustrerad över den armeniska regeringens bemötande av attackerna. I stället för att fördöma våldet, passade flera statliga tjänstemän på att offentligt uttrycka sitt hat mot homosexuella. Sekreteraren för nationella säkerhetsrådet kallade till exempel hbt-personer för ett hot mot Armeniens nationella säkerhet, och en tjänsteman från Armeniens regerande parti slog fast att han inte accepterar sexuella minoriteter och starkt motsätter sig deras existens.

– Det är chockerande med sådana här attityder från regeringshåll. Men faktum är att de inte straffades för hets mot folkgrupp, vilket innebär att Armeniens regering inte skyddar sina medborgares rättigheter utan i vissa fall tvärtom initierar våld och intolerans, säger Anna Nikoghosyan.

FN:s människorättskommitté fördömer

Hennes analys delas av FN:s människorättskommitté, som i sin senaste översyn av läget för mänskliga rättigheter i Armenien särskilt lyfte hbt-personers utsatta situation. Den 16-17 juli träffade FN-kommittén representanter för den armeniska staten under en hearing i Genéve, där även Lara Aharonian från WRCA och andra representanter för civilsamhället deltog.

FN-kommittén uttryckte oro över den diskriminering och det våld som hbt-personer utsätts för i Armenien. Kommittén uppmanade regeringen att slå fast att diskriminering och stigmatisering av hbt-personer är oacceptabelt samt att se till att hbt-personer får ett effektivt skydd. Men Armeniens företrädare undvek ämnet och ignorerade kommitténs frågor. I samband med hearingen lämnade hbt-organisationer in en skuggrapport om kränkningar av hbt-personers rättighteter i Armenien.

De hbt-fientliga politikerna tycks dock ha stöd för sin attityd bland den armeniska befolkningen. Homo-, bi och - och transfobi är utbrett – enligt undersökningen Caucasus Barometer 2011 anser hela 97 procent av armenierna att homosexualitet aldrig är berättigat.