Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

President Erdogan framkallar "sorg och förvirring" när han provokativt gör den kristna museékyrkan Hagia Sophia till en moské. 

Foto: WCC / Niklos Papachristou 

World Council of Churches

Hagia Sophia

Nödvändig omprövning

När muslimska fredagsböner ägde rum i Hagia Sophia den 24 juli för första gången sedan 1930-talet anslöt sig World Council of Churches (WCC) till medlemskyrkor och internationella organisationer, inklusive ett antal framstående muslimska ledare, för att uppmana till en omprövning av beslutet för att göra museet till en moské.


Marianne Ejdersten:  |2020-07-24| ”I eftermiddagens avslutande session i veckans sammanträde i World Council of Churches verkställande kommitté förenades medlemmar som företrädde olika kyrkofamiljer och regioner i bön och sorg med miljoner kristna runt om i världen som markerar denna sorgliga dag i kristendomshistoria och inter- religiösa relationer, ”sade WCC:s interim-generalsekreterare pastor Dr. 

"Vi erbjuder vår solidaritet och ackompanjemang särskilt till alla kyrkor och kristna i den ortodoxa familjen, för vilka Hagia Sophia har en mycket speciell betydelse, liksom till alla turkiska medborgare som inte känner sig representerade i denna handling av sin regering."

Sauca bad att WCC-stipendiet och alla goda människor kommer att gå med och be för att beslutet skulle omvändas. "Vi fortsätter att be om att de turkiska myndigheterna kommer att flyttas att ompröva detta beslut och att ångra denna djupt regressiva åtgärd," sade han.

President Recep Tayyip Erdogan

Chefen för Genève-baserade World Council of Churches har skrivit till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och uttryckt ”sorg och förvirring” från WCC-medlemmarna vid sitt beslut att omvandla den världsberömda Hagia Sophia till en moské.

Pastor Dr. Ioan Sauca, interimistisk generalsekreterare för WCC, skickade brevet till den turkiska presidenten den 11 juli och noterade att sedan 1934, ”Hagia Sophia har varit en plats för öppenhet, möte och inspiration för människor från alla nationer och religioner. Han sa att det har varit ett "kraftfullt uttryck" av Turkiets "engagemang för sekularism och inkludering och av dess önskan att lämna bakom tidigare konflikter." Hagia Sophia byggdes först för 1 500 år sedan som en ortodox kristen katedral och omvandlades till en moské efter den osmanska erövringen 1453. 1934 blev det emellertid ett museum och är nu ett UNESCO:s världsarv.

Sauca skrev:

”Jag är skyldig att förmedla er sorg och förvirring från Världsrådet för kyrkor – och av dess 350 medlemskyrkor i mer än 110 länder, som representerar mer än en halv miljard miljard kristna runt om i världen – i det steg ni har precis tagit.

"Genom att besluta att konvertera Hagia Sophia tillbaka till en moské har du vänt det positiva tecknet på Turkiets öppenhet och ändrat den till ett tecken på uteslutning och uppdelning." Sauca sade att tyvärr fattades beslutet i Turkiet utan föregående meddelande eller diskussion med UNESCO om inverkan av beslutet på Hagia Sophias universella värde som erkänts enligt världsarvskonventionen.

Broar av ömsesidig respekt

”Under åren har Världsrådet för kyrkor gjort stora ansträngningar för att stödja det aktiva engagemanget av sina medlemskyrkor i interreligiös dialog för att bygga broar av ömsesidig respekt ... mellan de olika religiösa samfunden "Vid andra utmaningar har WCC tillsammans med sina medlemskyrkor talat för försvar och stöd för andra religiösa samfund, inklusive muslimska samhällen, för att deras rättigheter och integritet ska respekteras," sade Sauca.

Att konvertera en sådan "emblematisk plats" som Hagia Sophia från ett museum tillbaka till en moské kommer "oundvikligen att skapa osäkerheter, misstankar och misstro och undergräva alla våra ansträngningar för att föra samman människor med olika trosuppgifter vid bordet för dialog och samarbete."

WCC fruktar också beslutet "kommer att uppmuntra ambitionerna hos andra grupper på andra håll som försöker vända det befintliga status quo och främja förnyade uppdelningar mellan religiösa samhällen".