IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

The Joint Commemoration kan bli det stöd till mänskligheten i riktning av Jesus strävanden. Det gäller freden på jorden och ansvaret för den globala uppvärmningen.

Mikael Ringla / Svk

EVANGELISK GEMENSKAP

The Joint Commemoration

 

"Det som förenar oss är mer än vad som skiljer oss", säger katoliker och lutheraner till minne av reformationen. I en gemensam tjänst i den svenska staden Lund nästan fem hundra år efter den lutherska reformationen, katoliker och lutheraner ursäkt för sina divisioner och konflikter i det förflutna, och lovade att intensifiera gemenskap och tjänst i världen.


 

Stephen Brown: |2016-11-02| Pope Francisco, presidenten och generalsekreterare för Lutherska världsförbundet (LVF), biskop Munib Younan pastor Martin Junge anslöts i katedralen i Lund den 31 oktober, i åminnelse av årsdagen 1517 som markerar början av reformationen.

Femhundra fyllde katedralen, där de hörde en predikan på spanska gemensamt med Pope Francisco och generalsekreterare för LVF.

"Katoliker och lutheraner har börjat att gå tillsammans på vägen mot försoning," Påven Francisco sade "Nu, i samband med det gemensamma minnet av reformationen år 1517, har vi en ny möjlighet att välkomna en gemensam väg."

Påven insisterade på att katoliker och lutheraner inte bör framhålla dividerandet och distansen av separation dem emellan. Han tillade att "i stället har vi möjlighet att reparera ett avgörande ögonblick i vår historia, att övervinna konflikter och missförstånd som ofta har hindrat oss att förstå varandra."

"Vi tackar att reformen har bidragit till ökad centrering till den heliga Skrift i kyrkans liv", sa han efteråt.

De LVF katolska och lutheranska generalsekreterarna uppmanas att "gå från en tidigare präglad splittring med konflikter och att i stället gå på gemensamma stigar".

Junge sa att det är mer som förenar katoliker och lutheraner än vad som skiljer dem. "Vi är ett med dopet. Så vi är här och nu, i denna gemensamma Anledning: aprestándonos att återupptäcka vilka vi är i Kristus".

"Från konflikt till gemenskap – tillsammans i Hoppet". Så kom den första katolska-lutherska reformationen åter till global gemenskap till återställelse efter femtio år av internationell dialog mellan den katolska kyrkan och LVF.

"På så sätt, har förståelsen ökat med det ömsesidiga förtroendet", säger Younan, av Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet, i hans välkomnande service.

Publiken applåderade spontant när Pope Francisco och biskop Younan signerade den gemensamma förklaringen för katoliker och lutheraner för intensifieringen av gemenskap och gemensamma vittnesbörd till förmån för rättvisa.

"Även om det förflutna inte kan ändras, så är hågkomsten av omvandlingen mera värt att minnas". "Vi ber för läkning av våra sår och minnen, grumlig var vår gemensamma vision. Kraftigt avvisar vi allt hat och våld, från förr och nu, särskilt det som begås i religionens namn".

I tjänsten var företrädare för andra kristna världssamfund och ekumeniska organisationer, som Kyrkornas världsråd (KV). Enligt arrangörerna, visar detta att utvecklingen mellan katoliker och lutheraner inte kan uppstå bortsett från de många andra ekumeniska relationer som de upprätthåller.

"Detta är ett evenemang för hela den ekumeniska familjen, och visar att det finns sätt att göra framsteg som kan inspirera andra," sade WCC generalsekreterare Rev. Dr Olav Fykse Tveit, Norge Lutheran, innan tjänsten.

Tveit berömde gemensam åminnelse som ett exempel på ömsesidig ansvarsskyldighet mellan kyrkor.

Chefen för kommissionen om Faith and Order av WCC, Rev. Dr. Odair Pedroso Mateus, betonade behovet av att fördjupa dialogen mellan kyrkorna på divisionerna i det förflutna eftersom det är nödvändigt för att möta de växande utmaningar tillsammans för att bevittna i världen idag.

"I detta större sammanhang, är en gemensam åminnelse av reformationen, själv, ett genombrott," sade Mateus.

Efter tjänsten i katedralen i Lund hölls en offentlig tillställning i närheten av Malmö Arena, där påven Francisco och biskop Younan erbjöd svar på vittnesmål från försvararna av social rättvisa och både lutheraner och katoliker klimatfrågor, från Burundi, Colombia, Indien, Syrien och södra Sudan. Under evenemanget undertecknade LVF World Service och den katolska organisationen Caritas Internationalis en avsiktsförklaring om att stärka samarbetet mellan de båda organen på det humanitära området.

Åminnelse gemensam katolsk-lutherska reformationen.

EVANGELISK GEMENSKAP

Antje Jackelén, ärkebiskop och Anders Arborelius, Sveriges katolska biskop.

Foto: Ikon / Albert Hillert

Historia skrevs i

Lund och Malmö

Det redogjordes att katoliker och lutheraner är på väg från konflikt till gemenskap och att det viktigaste vi har gemensamt är evangeliet om Jesus Kristus. Det budskapet levandegjordes i Lunds domkyrka och på Malmö arena. Det uttalade ärkebiskop Antje Jackelén med anledning av att Vatikanen och Lutherska världsförbundet under rubriken ”The Joint Commemoration” uppmärksammade reformationens 500-års minne i Lund och Malmö.

Daniel Bramsell: |2016-10-30| Programmet innefattade en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka samt ett event i Malmö Arena med 10 000 deltagare. På plats fanns påve Franciskus tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge.

Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkade.

Gudstjänsten direktsändes i SVT. – Vi är glada och överväldigade av att påve Franciskus har velat komma hit för att ta detta historiska steg. Reformationen och påven var tidigare motsatta saker. Nu ser vi att det finns en djup förbindelse mellan reformationens anda och det katolska arvet, sade biskop Anders Arborelius.

Både ärkebiskop Antje och biskop Anders såg fram emot den historiska dagen.

– En av vår tids stora frågor är: vad kan vi hoppas på? Nu lägger vi en grund till att bli befriade för att gå ut i tjänst för världen tillsammans i hoppet, säger ärkebiskopen.