IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Ett stort antal Sverigedemokrater har sedan valet 2010 lämnat sina politiks uppdrag för partiet. 

Foto: RLC

EN SVÄNGOM I PARLAMENTEN

Hundratals politiker lämnade SD

Orsaken anses vara maktstyrning

Flera hundra Sverigedemokratiska kommunpolitiker har lämnat sina uppdrag efter valet. En kartläggning som Expo Idag gjort visar att partiet dessutom har förlorat kontroll över 81 mandat på grund av avhopp och uteslutningar.


 Daniel Vergara/ Anna-Sofia Quensel: |2012-10-14Efter valet 2010 hade Sverigedemokraterna totalt 612 mandat runt om i landets kommuner. Expo Idag har kartlagt Sverigedemokraternas avhopp och anledningen till dem. Sedan valet har 267 Sverigedemokrater, både ersättare och ordinarie, valt att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige. 50 av dessa har lämnat på grund av missnöje med sitt parti.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att antalet avhopp inte är förvånande, eftersom många politiker hoppade av direkt efter valet. Att flera som valt att hoppa av partiet sagt att anledningen är toppstyrning tar inte Kinnunen så hårt på.

PARTI UTAN FUNGERANDE INTERNKRITIK
– Kritiken är sällan konkret utan består mest av floskler. När vi tar ett bredare perspektiv på detta och frågar vad organisationen tycker så kan vi se att deras kritik inte är synpunkter som stöds av flertalet i partiet. Tvärtom finns det ett starkt stöd för hur demokratin fungerar i partiet, säger Kinnunen.

På grund av den höga avhoppsfrekvensen, konflikter och uteslutningar har Sverigedemokraterna även förlorat politiker, men som valt att sitta kvar i kommunfullmäktige. På 81 av Sverigedemokraternas mandat sitter inte någon Sverigedemokrat, omkring hälften av dessa utgörs av tomma stolar. 8 stycken besitts av uteslutna Sverigedemokrater och 23 av avhoppade. Ersättare i kommunfullmäktige som hoppat av eller som uteslutits ur partiet räknas inte in i ovanstående siffror.

huvudproblemen är öppna listor

Eftersom Sverigedemokraterna på flera orter går till val med öppna vallistor, som möjliggör att vem som helst kan skrivas in på listorna, sitter även 9 personer som aldrig varit Sverigedemokrater i kommunfullmäktige. Enligt Kinnunen är öppna listor en förklaring till att Sverigedemokraterna har svårt att hålla sina mandat.

– Den främsta anledningen är öppna listor, säger Kinnunen.

Sverigedemokraterna ser dock inte bort ifrån att fortsätta att använda öppna listor, trots att de identifierat just det som ett av huvudproblemen.

– Har vi inte öppna listor kan samma problem uppstå, att vi inte lyckas fylla alla stolar, eftersom vi har för få politiker i vissa kommuner. Det är en avvägning vi måste ta, säger Kinnunen.

Är det möjligt att lita på att en röst på Sverigedemokraterna kommer leda till Sverigedemokratisk politik?

– Det är det löfte som vi arbetar stenhård för att kunna ge inför nästa val. Det finns betydligt bättre förutsättningar för att inte råka ut för samma problem nästa val, säger Kinnunen. Sverigedemokraterna lovade även inför valet 2010 att partiet skulle fylla alla sina mandat.

FÖRLORADE MANDAT LÄN FÖR LÄN

Siffrorna återspeglar inte antalet avhopp, utan endast antalet Sverigedemokratiska mandat som inte representeras av en SD-politiker. I de län som inte är med på listan har Sverigedemokraterna kontroll över samtliga mandat:

Stockholm: 6 av 40
Uppsala: 1 av 15
Södermanland: 7 av 22
Östergötland: 1 av 20
Jönköping: 4 av 33
Kronoberg: 4 av 18
Kalmar: 3 av 23
Blekinge: 3 av 28
Skåne: 9 av 167 
Halland: 3 av 16
Västra Götaland: 13 av 91
Värmland: 3 av 21
Örebro: 3 av 23
Västmanland: 11 av 20
Dalarna: 4 av 26
Gävleborg: 2 av 27
Västernorrland: 2 av 10
Jämtland: 2 av 9 

Artikeln är publicera i Expo Idag.

Dagens Nyheter och SD

KOMMENTAR:

Information är en sak

– propaganda en annan

Kampen om regeringsmakten hårdnar. Mycket står på spel 2014. Mediekriget tappar sans och reson. DN, den 26 oktober, presenterade DN/Ipsos mätning om ställningen bland väljarna. Det handlade om endast 2 331 intervjuade personer. Och av detta gjordes en famös propaganda.

  Paul Lindberg: Kring resultatet av mätningen gjorde DN:s nyhetsredaktion, av journalisten Jens Kärrman, en frapperande uppbackning för SD. Med en till synes omsorgsfull redogörelse och med godaste råd för vad som skulle kunna vara till fördel för SD inför 2014-års valkampanj.

Utan tidningar som DN skulle SD aldrig av egen kraft ta sig fram till Riksdagen. Varför tvingar DN att SD ska göra politisk framgång i ett parlamentariskt Sverige?

DN, Ipsos och SD – ETT PARTI SOM ANDRA?

SD utgör idag ett större vågmästarparti än exempelvis Miljöpartiet, vilket kan vara en av orsakerna till DN:s agerande.

Jens Kärrman vill göra SD rumsrent, och vill att vi ska ta SD på allvar som ett seriöst parti.

DN anlitade marknadsföretaget Ipsos för att genomföra sin marknadsföring med förhoppningen att kunna förverkliga en valseger på valdagen 2014, samtidigt med ett väl tajmat prinsessbröllop.

Ipsos om sig själva:

"Vi stödjer våra kunder med insikter så att rätt strategier utvecklas och välunderbyggda beslut kan fattas. Kort sagt – vi hjälper våra kunder att nå framgång."

"Vi har undersökningsmodeller som använts och bidragit till våra kunders framgång över hela världen. Vi använder ofta skräddarsydda lösningar, kombinerar olika metoder och tekniker, integrerar olika datakällor – och vi söker ständigt nya och bättre metoder."

DN LEKER MED ELDEN

Det politiska rävspelet kan vara hur uselt som helst, och följderna kan bli därefter. Att söka göra ett främlingsfientligt parti rumsrent, kan med tiden få allvarliga följder. Det gäller alla dem som kan komma att bli offer i en framtid som ser helt annorlunda ut än samhället av idag.

DN:s –framgångssaga, kanske en av de bästa dagstidningarna i världen, ska inte behöva solkas på grund av politiska förhoppningar kring spekulativa propagandametoder.

Följderna med att matcha SD kan i värsta fall uppmuntra en legalitet av att det är fritt fram med främlingsfientlighet. Då tänker jag främst på alla de människor som får utstå känslan av osäkerhet, och till och med rädslan att bli trakasserade. Vi kan redan idag se vad som skett i framförallt Malmö. Det är faktiskt en hel del mord som skett i främlingshatets anda även i vårt land.

En vädjan till DN:s medarbetare och dess ägare är då på sin plats: Ta ert ansvar och lek inte med elden! Låt er inte ha förhoppningen att ni kan styra SD om de når stora framgångar. Sådana politiska spekulationer gjordes i Tyskland och många trodde att de kunde styra utvecklingen – det blev något helt annat.