Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Gyllene rosor säljs i en smyckesbutik. Guldet kan framarbetas av barn. 

Foto: HRW

HUMAN RIGHTS WATCH

Juveler

Och barnarbetare

(New York) – Smycken och klockföretag bör förbättra ansträngningarna för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i deras globala leveranskedjor, meddelar Human Rights Watch idag inför Alla hjärtans dag den 14 februari 2021.

Juliane Kippenberg / Jo Becker: |2021-02-14| Human Rights Watch utfärdade ”20 frågor som företagets tjänstemän borde lära av Ask to Guide Action”, som juvelerare och andra branschexperter kan använda som utgångspunkt för att förstå smyckesföretagens inköpsrutiner och respekt för mänskliga rättigheter. Frågorna handlar om ett företags öppenhet, spårbarhet och steg för att identifiera och svara på mänskliga rättighetsrisker i deras globala försörjningskedja, inklusive i ursprungsgruvor.

En nyligen rapporterad Human Rights Watchrapport och rankning av smyckeföretagens inköpsrutiner fann att även om stora varumärken har gjort vissa framsteg, saknar fortfarande de flesta smyckesföretag viktiga processer som är integrerade i en robust riskbedömning och svar på mänskliga rättigheter.

Smycken som symboliserar kärlek

Smyckesföretagen runt om i världen bör se till att smyckena de säljer kommer från gruvor där mänskliga rättigheter respekteras. Alla hjärtans dag bör konsumenter som köper smycken till nära och kära kräva företag ett starkt budskap – det som symboliserar kärlek och glädje bör inte göras under kränkande förhållanden.

Arbetsrättens kränkningar, våld och andra övergrepp har varit ett allvarligt problem inom guld- och diamantbrytning. Human Rights Watch har dokumenterat fruktansvärt våld mot gruvarbetare och invånare i Venezuela och Zimbabwe , och fann farligt barnarbete i småskalig gruvdrift i Ghana , Filippinerna , Mali och Tanzania. Covid-19-pandemin, liksom restriktioner för rörelse och blockerade handelsvägar, har skapat ytterligare människorättsrisker.

Olaglig gruvdrift utvidgats inom vissa områden

Barnarbete vid gruvdrift har ökat på grund av familjen fattigdom och skolstängningar, till exempel i Zimbabwe , Guinea och Centralafrikanska republiken. Vissa gruvor har blivit hotspots för spridningen av Covid-19. Och eftersom regeringar har varit mindre kapabla att inspektera gruvor och genomdriva regler har olaglig gruvdrift utvidgats inom vissa områden.

Smycken och klockföretag har ett ansvar att genomföra mänskliga rättigheter och miljövård för att säkerställa att de inte orsakar eller bidrar till brott mot rättigheter i sina leveranskedjor, i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. ”Due diligence” avser ett företags process för att identifiera, förebygga, ta itu med och åtgärda mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i deras leveranskedjor.

Smycken och klockföretagens inköpsrutiner brister ibland, säger Human Rights Watch. De flesta av de 15 företag som Human Rights Watch bedömde och rankade i sin rapport från november 2020 kunde inte identifiera ursprungsgruvorna för deras guld eller diamanter, och de bedömde inte heller och hanterade riskerna för de mänskliga rättigheterna vid dessa gruvor. De flesta företag rapporterade inte heller i detalj om sina due diligence-insatser. Certifieringsstandarder som används inom smyckesindustrin är ofta inte tillräckligt strikta och saknar transparens.

Juveleraren tar itu med arbetsförhållandena

Men Human Rights Watch hittade också några uppmuntrande nyheter: 11 av de 15 bedömda företagen hade tagit några åtgärder för att förbättra sin due diligence för mänskliga rättigheter sedan 2018. Och sedan publiceringen av rapporten har Human Rights Watch fått ytterligare information från flera smyckesföretag som profilerats i rapporten om specifika ansvariga inköpsåtgärder.

Till exempel har den indiska juveleraren Tanishqhar börjat ta itu med arbetsförhållandena bland sina direkta leverantörer – tillverkare – och åtagit sig att höja dem till en högre standard fram till 2022. Den amerikanska juveleraren Signet har lovat att offentliggöra sina diamantleverantörer regelbundet. Och den japanska juveleraren Mikimoto svarade också på Human Rights Watch för första gången och delade detaljer om dess praxis, även om den inte har avslöjat någon information offentligt.

Human Rights Watch ”20 frågor"

Human Rights Watch ”20 frågor” är inte heltäckande utan är utformade som ett enkelt första steg som kan hjälpa smycken och titta på företag i alla storlekar – och andra, inklusive investerare – förstå ett företags inköpspraxis och identifiera konkreta sätt att förbättra. Human Rights Watch använde dessa frågor som en grund för att undersöka de mänskliga rättigheterna och metoder för några av världens största och mest kända smycken och klockföretag i sina rapporter från 2018 och 2020.

Juliane Kippenberg, biträdande chef för avdelningen för barns rättigheter, och Jo Becker, advokatdirektör i avdelningen för barns rättigheter i Human Rights Watch.

 

 

Smyckeföretagens

ansvar

20 frågor som bör ställa för att vägleda åtgärder

Företagen har ett ansvar att se till att de inte begår eller bidrar till missbruk i sina leveranskedjor genom att identifiera, förebygga, ta itu med och åtgärda mänskliga rättigheter och miljöpåverkan. Denna process kallas ”due diligence” för mänskliga rättigheter och miljö och har beskrivits i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och i en sektorsspecifik norm för mineralförsörjningskedjan.

Smycken och klockföretag bör genomföra sådana mänskliga rättigheter och miljövakt i hela sin leveranskedja. Frågeformuläret nedan kan fungera som ett enkelt första steg för smyckeföretag själva och andra, inklusive investerare, att förstå ett företags inköpsrutiner.

LEVERANSKEDJAPOLITIK

1. Har företaget en policy för försörjningskedjan som anger mänskliga rättigheter för företaget och dess leverantörer?

2. Är företagets försörjningskedjepolitik baserad på och återspeglar den internationella standarder för mänskliga rättigheter, inklusive FN: s konventioner och deklarationer om mänskliga rättigheter, och Internationella arbetsorganisationens konventioner?

3. Är företagets policy för försörjningskedja allmänt tillgänglig?

SPÅRBARHET

4. Har företaget fullständig spårbarhet längs hela försörjningskedjan för hela eller delar av guld, diamanter och andra mineraler som används i dess smycken, från gruva till detaljhandel?

5. Hur stor är andelen spårbart material per affärsvolym?

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETSBEDÖMNINGAR

6. Bedömer företaget alla mänskliga rättighetsrisker i hela leveranskedjan, och hur gör det? Till exempel gör det regelbundna riskbedömningar, inklusive gruvanbesök, av experter på mänskliga rättigheter?

7. Kräver det att leverantörer tillhandahåller skriftliga bevis på bedömningar av de mänskliga rättigheterna, identifierade risker och motverkande åtgärder?

SVAR PÅ MÄNSKLIGA RÄTTSRISKER

8. Svarar företaget på alla mänskliga rättighetsrisker i hela leveranskedjan, och hur gör det? Har den till exempel en riskhanteringsplan, en strategi och tidsram för att mildra risker genom specifika steg, mål för att mildra och kriterier för att fortsätta och ansvarsfullt avbryta eller avsluta engagemang med leverantörer som inte uppfyller dess standarder?

VERIFIERING OCH GRIEVANCE MEKANISMER

9. Har företaget genomgått en tredje parts granskning av kvalificerade mänskliga rättigheter och miljöexperter för att bedöma dess mänskliga rättigheter och miljövård?

10. Inkluderade revisionen webbplatsbesök och intervjuer med berörda intressenter i hela leveranskedjan?

11. Kräver företaget att sina leverantörer genomgår tredjepartsgranskningar för att bedöma deras mänskliga rättigheter och miljövård? Vad är omfattningen av dessa revisioner och erkänner företaget några begränsningar av sådana tredjepartsrevisioner?

12. Supplerar företaget sin tredjepartsrevision med arbets- eller samhällsstyrda övervakningsmetoder? Vad är dessa?

13. Har företaget en tillgänglig, pålitlig och effektiv klagomekanism som utformas genom en deltagande process som involverar relevanta intressenter, och kräver det att leverantörerna har en sådan?

OFFENTLIG RAPPORTERING - PÅGÅENDE FÖRDELNING

14. Offentliggör företaget tillräcklig och lättillgänglig information om sina mänskliga rättigheter och miljöanpassade insatser på sin webbplats?

15. Innehåller företagets årsredovisning regelbundet information om sina mänskliga rättigheter och miljöanpassade insatser?

16. Publicerar företaget information om identifierade risker, sammanfattande sammanfattningar, hittade brister och åtgärder som vidtagits för att hantera risker eller avhjälpande effekter?

OFFENTLIG RAPPORTERING - LEVERANSKEDJOR

17. Publicerar företaget namn, adresser och annan relevant information om sina direktleverantörer och uppdaterar den regelbundet?

18. Publicerar företaget information om sina ursprungsgruvor och uppdaterar den regelbundet?

HÅNDVÄRDIG OCH SMÅSKALDBRUVNING

19. Om företaget hämtar material från hantverks- och småskaliga gruvor, vilka tillsynsmekanismer har företaget för att fastställa att dessa upprätthåller sina rättigheter?

20. Stöder företaget initiativ för att förbättra mänskliga rättigheter och miljöförhållanden i hantverksminor och småskaliga gruvor?