Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete.

Foto: KTK /Kvinna till kvinna

KVINNA TILL KVINNA

Sveriges regering  måste hjälpa

Afghanistans kvinnorättsförsvar

Kanadas regering meddelade att de kommer att välkomna mer än 20 000 särskilt utsatta och hotade afghaner, såsom kvinnliga ledare och människorättsaktivister. Nu hoppas vi att Sverige med sin regering och feministiska utrikespolitik kommer att göra detsamma.

Anna-Carin Hall: |2021-08-26| Nu hoppas vi att Sverige, med sin feministiska regering och feministiska utrikespolitik kommer att göra detsamma för att hjälpa kvinnorättsaktivister som fruktar att de kommer att mördas av talibanerna.

Under de senaste 20 åren har Sverige bidragit till jämställdhetsprogram och stöttat kvinnorättsförsvarare i deras livsviktiga arbete med att förbättra kvinnors rättigheter och situation i Afghanistan. När talibanerna nu har återtagit kontrollen i Afghanistan, har civilsamhällesrepresentanter och kvinnorättsaktivister varit bland de första som fallit offer för talibanernas våld och flera har rapporterats mördade.

Kvinnorättsaktivister kommer att dödas

I och med talibanernas maktövertagande av Kabul den 15 augusti, har de nu hela Afghanistan i sitt grepp och det finns inte längre någonstans för kvinnorättsaktivister att fly. Därför uppmanar vi Sveriges feministiska regering att följa i Kanadas fotspår genom att erbjuda skydd och hjälp till alla de kvinnorättsaktivister som har kämpat för landets kvinnor och flickor under de senaste två decennierna och som nu befarar att de kommer att dödas av talibanerna.

» Canada to accept 20,000 vulnerable Afghans such as women leaders, human rights workers | Reuters

» https://www.dw.com/en/afghan-womens-rights-activist-the-taliban-will-come-and-kill-me/a-58861827

» Afghan women's rights activist fears Taliban resurgence (nypost.com)

» Kvinnorättsaktivister: Nu måste FN agera för Afghanistan – Global Bar Magazine

Kommenterar

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

KVINNA TILL KVINNA