Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Allt håller tills det rämnar!

Foto: RLC

MAMMON & GLOBALISM

Rätten till klimatet

Mot global uppvärmning

Beslutet om att få öka fossila drivmedel istället för ett omedelbart stopp var ett elakt knivhugg. Både mot demokratin och klimatet. Beslutet förtrollades till ett juridiskt svek mot humaniteten. Juridik kan vara ett spel för magnaterna.


Paul Lindberg:  |2020-07-05|  Rätten att producera fossila drivmedel gavs till Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Det blev ett orättfärdigt juridisk krumsprång mot själva livet på Jorden. Att juridiken haft sin formella procedur kan inte bedömas som humanistisk regelrätt. I det här fallet är det uppenbart att lagskyddet värnat det ekonomiska intresset före det nödvändiga klimatskyddet. Etik och saklighet måste gå före formaliteten. I detta fall var det formaliteten som vann mot det nödvändiga.

Mänskligheten tycks ha hamnat i ett skruvstäd. Argumenten för samhällsbehoven har förvridits med falskhet, vilket egentligen mestadels handlar om maximal profit – till vilket pris som helst – tydligen.

Den uppriktigheten kollideras på grund av den nattsvarta makten som beskyddar den miljöskadliga industrin, som istället borde ha rekonstruerats eller avvecklats för länge sedan – av nödvändiga humanitära skäl.

Det Preem nu kommer att göra är att raffinera mera olja för en ansenlig ökning till bensinkonsumtionen i Sverige. Och bilismen kommer därmed att öka koloxidutsläppen. Det är en moralisk bedömning på grund av en oetisk juridik. Och det är så rättstänkandet måste bedömas.

Domslutet möjliggjordes av politisk ovilja

Regeringen tog inte sitt ansvar och lämnade istället över det juridiska ansvaret på en domstol. Hokus pokus så var det avklarat. SAP gjorde ingenting för att stoppa Preems utökning i Lysekil. Sossarna tyckte att det var bra för jobbens skull. Vilket är ett politiskt mantra när SAP vill köra över miljöbehoven och naturskydden.

Vad arbete och sysselsättning beträffar för Lysekil så har det knappast någon betydelse för samhället i det här fallet. Preem i Lysekil var ett symboliskt nederlag för SAP i frågan om slappheten vad det gäller den globala uppvärmningen. 

Humanism och demokratisk intensitet

De nattsvarta politiska krafterna i världen har kunnat påverka större delen av världens politiska etablissemang med en alltför fri skövling av planetens naturtillgångar. Det handlar om utrotning av naturen, haven och luften. Jorden visar öppet sin skada och ger efter i en allt mer ökande hastighet.

När den vetenskapliga forskningen, med större delen av mänskligheten bakom sig, omedelbart vill stoppa denna bisarra utveckling så hindras det av den nattsvarta makten. Det är största problemet i denna tragedi!

Det nattsvarta är gestaltningen av Jordens diktaturer som parlamentariskt gripit makten för att härska på sina egna villkor. Inte alls för humanism och demokrati. Och denna nattsvarta gestaltning har påverkat större delen av den odemokratiska världskulturen. Var dig själv och skit i andra!

Diktaturens ideologer har varit personer som bland andra Trump, Bolsonaro, Pinochet,  Putin och en mängd andra makthavare. Tillsammans, med en mängd andra politiker, har de gemenskapen att de fullständigt struntar i den globala uppvärmningen. Hitintills har de förnekat denna verklighet.

Den demokratiska diktaturen

När politiker som kallar sig demokrater ändå gör som diktatorerna och vill gömma problemen som om ingenting hänt, så är det sanslöst bedrövligt. De tänker diktatoriskt och vill inte låta sig ledas av vetenskapliga sanningar om verkligheten om vad Jorden och mänskligheten drabbas av.

Behoven för livet på Jorden får inte grundas på Mammons villkor, då rämnar Jorden. Det är vad vi öppet ser i vårt tidevarv. Inom näringslivet runt om i världen tycks det finnas ett uppriktigt stöd för bekämpningen av den globala uppvärmningen. De krafterna måste ingripa betydligt bättre!