Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Eftersom ansvaret handhas av dem som äger den här planeten, så kan de krascha hela planeten både ekonomiskt och med en global uppvärmning.

Foto: RLC

CLIMATE-KIC / ÅSIKT

Lång finansiering

I en flyktig värld

Klockan tickar, varje sekund tar världen mer skuldsättning. Regeringar, företag och individer runt om i världen samlar oöverträffade lån, en trend som inte verkar vända i det närmaste.


Dark Matter:  |2020-06-20| Våra ekonomer och politiker är inte övertygade om samhällskostnaderna för monetära underskott och går så långt som att säga att Washington borde avsluta sin skuldbesatthet. Å andra sidan hävdar fundamentalisterna att det inte dröjer länge innan vi upplever en fullskalig skuldkris. Men skuld döljer en större katastrof än bara en ekonomisk nedgång, skuld eliminerar möjligheterna på lång sikt och konsumerar framtiden. Lång finansiering i en flyktig värld utforskar former av investeringar som inte koloniserar framtiden.

Skuldkolonier genom internationella lån

Idag bevittnar vi återuppkomsten av ett gammalt fenomen, Grekland och Argentina har förklarat att deras länder blir skuldkolonier inför åtstramningar som andra nationer infört. Dessa nya skuldkolonier som bildas genom internationella lån och de sätt på vilka statsskuld och utländska direktinvesteringar fungerar blir snabbt instrument för kolonial underkastelse. Det senaste IMF-lånet till Jamaica, ett land som har varit skuldsatt i fyrtio decennier, skadar dess framtid genom att spendera dubbelt så mycket på återbetalningar av skuld som det gör på utbildning och hälsa tillsammans .

Lån är kravet på framtiden

Detta fenomen sträcker sig längre än nation-till-nation-upplåning. Sedan finanskrisen 2008 har världens företag, hushåll och stater lånat en extra $ 57 biljon, vilket tar de globala skuldhögarna till uppskattningsvis 325 procent av BNP. Elva år efter den finansiella kraschen drivs vårt system fortfarande av tvillingmotorerna för stigande skulder och penningskapande av centralbanker.

Varje lån representerar ett krav på framtiden: att tillväxten alltid kommer att vara positiv i framtiden och därmed kan vi använda något av det värdet idag. Problemet är att framtiden aldrig kan existera. Vad händer när tidsvärdet på pengar förångas?

Under ett avsnitt av Keizer-rapporten med titeln Time No Longer Has a Price, Max Keizer föreslår att "vi lever i en post-time, skymningszon av banker – som bermudatriangeln i banker. Det finns inte tillräckligt med tillgångar (varje bransch har värdepapperiserats och sålts under 30–40 år) för skulder. Vi är på väg mot en sekulär stagnation – ett tillstånd där det finns dåliga tillväxtutsikter och inga verktyg eller investeringar för att stimulera tillväxten. Som ett resultat konsumerar vi framtidens resurser och intäkter, idag.

Finansiella öppningsakten för kris

Det finns flera risker i skuldfonder. I skuldfonder med lång löptid, till exempel, är volatilitetsriskerna högre eftersom marknadsrörelser påverkar fondavkastningen högre. Enligt Allianz Global Investors 'Autumn RiskMonitor-undersökning har statsskuldrisker och volatilitet toppat listan över risker som investerare oroar sig för.

När skuld fortsätter att byggas upp säger Elizabeth Corley, VD för AGI Europe: "Vi måste nu alla erkänna att 2008–09 inte var all den stora finansiella krisen utan bara dess öppningsakt." Vi går in i en period med ökad volatilitet. Den volatiliteten kommer att förstärkas av de gigantiska skulderna som stirrar ner på oss.

Framtiden får rädda nuet

Framtiden kallas om och om igen för att rädda nuet. Jean Pisani-Ferry och Olivier Blanchard har uppmanat centralbankerna att finansiera en statlig giveaway genom att överföra tusentals euro direkt till bankkonton för vanliga människor för att hantera bristen på monetära och skattemässiga stimulansalternativ. Mario Draghi har stöttat uppmaningar till finansförbund för att stärka euroområdet och överge åtstramning. Den positiva Money rörelsen är en kampanj för att upprätta pengar och banksystemet som möjliggör rättvisan och hållbar och demokratisk ekonomi. Hur kan vi investera annorlunda utan att kolonisera framtiden?

Den här artikeln är en del av serien Futures in Long-Termism. Du kan läsa alla andra relaterade bloggar genom att följa länkarna längst ner i texten.

www.climate-kic.org