Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

En gul boj har blivit hem för många krabbor med forskning för havsdjurens räddning. Greenpeace forskningsskepp agerar i Stillahavsområdet och finner plastskräp överallt. Och mängder av dumpade fiskeredskap i havsbottnen, stort som två gånger Texas yta. Skräpet på botten utgörs av flera tusentals ton med farligt skräp och gifter som utgör en säker utrotning av havsdjuren i området.

 Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Vår planet hotas

Fisknät dödar livet i haven

Totalt står plastavfallen för 10 procent av allt plastskräp i våra hav. Skräp som inte bara hamnar i magen på djuren, utan även trasslar in dem och dödar dem. Detta uppmärksammas nu i den nya Greenpeace rapporten.


Fanny Jönsson: |2019-11-07| Greenpeace skepp Arctic Sunrise befinner sig  i Mount Vema, ett område med djuphavsberg 1000 kilometer utanför Sydafrika. Där yrkesfiskas det inte längre, men det går fortfarande att hitta spår av "spöknät" och annan utrustning i området. Ombord på skeppet finns Thilo Maack, som leder Greenpeace havsarbete ombord. Han kommenterar rapporten: Ghost gear: the abandoned fishing nets haunting our oceans

– Långt efter att fiskeredskapen fyllt sitt ursprungliga syfte, så fortsätter de i form av spöknät och lösa fisklinor och dödar marint djurliv. De förorenar unika ekosystem, här i Mount Vema. Vi har under vår vistelse fått ta del av ett fantastiskt och färgrikt ekosystem, som är fyllt av liv. Men samtidigt är det så ofattbart grymt att se hur en sådan plats förstörs av destruktivt fiske – och att det får ett sådant avtryck även på så pass avlägsna platser. 

300 havssköldpaddor döda 

Under 2018 hittades 300 havssköldpaddor döda av ett och samma nät, i havet utanför Mexiko. “Ghost Gear” -rapporten visar att över sex procent av alla nät som används, nio procent av fiskeburarna och upp till 29 procent av långlinorna (som är flera kilometer långa fiskeliner) stannar kvar i havet – som avfall.

– Även “Tristan-hummern”, en unik art som går att finna i Mount Vema, har fiskats så hårt att den varit på gränsen till utrotning två gånger. Men nu visar arten på återhämtning, tack vare att bottentrålning har blivit förbjudet i området.

– Det är ett tydligt bevis på att haven och dess ekosystem har en oerhörd kraft att återhämta sig, om de bara skyddas. Och för att resten av haven och dess ekosystem ska fortsätta leva, så behöver de skyddas mot destruktiva mänskliga aktiviteter. Dessvärre är inte regleringen av våra internationella vatten tillräcklig.

Fiskeutrustning dödar livet i haven

Gammal fiskeutrustning dödar inte bara livet i haven, utan skadar även ekosystemen under en lång tid. Platser som Mount Vema, där djuphavsberg finns är extra känsliga för sådana föroreningar. Greenpeace kräver ett starkare regelverk mot spöknät, samt ett starkt havsavtal från FN som skulle skydda 30 % av haven till 2030 och därmed skydda dem mot destruktiva mänskliga aktiviteter, som industriellt destruktivt fiske.

Ghost Gear

Greenpeace International

Fisknäten som spökar i våra hav

Föroreningen av haven är ett växande och genomgripande problem. Det gäller särskilt den ökande plastvolymen i haven. 

Svindlande 12 miljoner ton plast hamnar i havet varje år, vilket motsvarar tömningen av en sopbil i havet varje minut.

All plast i haven kan fånga, trassla, kväva eller döda djur. Det finns en typ av "spöknät" som är särskilt dödliga eftersom den är specifikt utformad för att fånga och döda marina djurliv. Det är övergivna, förlorade eller kasserade fiskeredskap, som kasseras i massor när de blivit uttjänta.

Under de senaste decennierna har fiskeindustrin världen över i allt högre grad använt plast i linor, nät och linjer, liksom annan fiskeutrustning. Plastens lätthet, flytkraft, hållbarhet och billighet gör det idealiskt för fiske.

Tyvärr görs dessa egenskaper också till spöknät och till ett dödligt och växande hot mot marint liv och de samhällen som är beroende av friska och levande hav.

Fiskeredskap kan gå förlorade av misstag eller överges till havs medvetet. När redskapen hamnat på botten utgöra de ett hot mot hela  djurlivet i år eller decennier. Redskapen orsakar att alla havsdjur, allt från små fiskar och kräftdjur till hotade sköldpaddor, sjöfåglar och till och med valar.

Spridningen av de övergivna redskapen i haven sker med tidvatten och starka strömmar. De skrotade fiskeredskapen driver nu med strömmarna till arktiska kustlinjer, fastnar på de avlägsna Stilla havsöarna, och trasslas in på korallrev och på djuphavsbottnar runt alla världshaven. Alla djur fastnar i spöknäten och dör.

 

 

RLC