IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Nelson Mandela var just den karismatiska hjälparen som världen är i behov av. Många hjälpare kan förändra världen. Hjälpande organisationer och hjälpande människor i association kan bli den kraft som sätter punkt för den destruktiva världsordningen.

 

DEN HJÄLPANDE KRAFTEN

Mandela och Sydafrika

Hjälparen i nöden och ofriheten

När jag kom till Sydafrika första gången i början av 90-talet var det fortfarande en nation plågad av apartheid och våld. Men jag såg hur Mandela mirakulöst kunde leda landet mot en övergång till ett mer demokratiskt land, utan hämnd eller våld. Eftersom jag också arbetat i Mellanöstern lika länge och under samma tid är det en stor sorg att se hur denna del av världen tycks vara i ett skriande behov av en Mandela, men var finns denne hjälpare?


  Gunnar Lindgren: |2014-01-21| Jag har arbetat med musikbistånd i Sydafrika för Sida i 15 år, främst i Kapstaden, Johannesburg och Durban. Ett av mina finaste minnen är när vi lät en musikgrupp av unga sydafrikaner besöka Västbanken, och sedan en musikgrupp av unga palestinier besöka Sydafrika. De unga palestinierna såg genast likheterna mellan vapen, pansarbilar, check-points, avspärrningar, olika tillåtna vägar för olika medborgare osv. Detta finns beskrivet i det utmärkta Apartheidmuseet utanför Johannesburg. Sydafrikanska ungdomarna, som bara hört föräldrarnas berättelser, kände också direkt igen sig och kunde se en verklighet på Västbanken som gav en god bild av berättelserna.

I ett avseende vill jag kritisera Nelson Mandela. Ett allvarligt problem i stora delar av Afrika är spänningar mellan olika stammar, och konflikter och våld lurar alltid bakom hörnet. Mandela kom från stammen Khosa och likt många andra politiska ledare tillsatte han tyvärr gärna högre ämbetsmän osv. från khosastammen. Denna stam är inte störst utan det är Zulustammen i östra delen av landet. Men zulufolket missgynnades när det gäller inflytande och kom i stor konflikt med Mandela och hans parti ANC. Ledaren Mangosuthu Buthelezi i Inkatha Freedom Party, lär emellertid ha samarbetat med ANC:s fiender i Europa.

STOR INVANDRING TILL SYDAFRIKA

När Mandela avgick som president tillsattes i stället Thabo Mbeki – också från khosastammen. Men vid tredje valet av president var det uppenbart att man inte kunde ignorera zulufolket och Jacob Zuma från denna stam blev president, men uppenbarligen långt ifrån med samma goda egenskaper som Mandela.

När vi ser framåt är sannolikt befolkningsutvecklingen i Södra Afrika ett av de största problemen. Det är en betydande invandring till Sydafrika – mer eller mindre illegal - från i stort sett hela Afrika. Det gör att ekonomisk tillväxt snabbt äts upp av den ökande befolkningen, och många sydafrikaner ser inga tecken på förbättrade levnadsvillkor. Detta är en källa till social och politisk oro.

Körliv och körledare i Sydafrika och Sverige

Sverige och Sydafrika har en sak gemensamt – i båda länderna har körsång en viktig plats i livet. När jag först kom till landet trodde jag att jag skulle får höra afrikansk trummusik, men en musiklärare sa att man måste åka mot Västafrika för att få höra detta – det gick bussresor dit för den intresserade. Jag trodde först han skämtade, men det visade sig snart att även trumundervisning inom afrikansk folkmusik ofta sköttes av trumslagare från Västafrika, ungefär som vid våra folkhögskolor och studieförbund.

Nej, det är i stället körmusik i olika former som är Sydafrikas stora musikskatt. En ytterst speciell form av körmusik är Isicathamiya. Den utförs av män, ofta gästarbetare som bor på primitiva ungkarlshärbergen. Där repeterar man i grupper på cirka 8–10 personer. Kören har ingen ledare vid framföranden, som innehåller både sång, dans och rörelser. Ofta har de någon speciell utstyrsel, t ex vita handskar som verkar inspirerade av Musse Pigg eller så bär de reklamprydda städförkläden från något varuhus.

Varje lördag hålls tävlingar från 8 på kvällen till 8 nästa morgon och ett trettiotal körer kan då tävla. Rörelsemönstren har rötter i Zulukulturen, medan musiken har rötter i bland annat gamla europeiska hymner i likhet mycket av sydafrikansk populärmusik. Man ser ibland hål i golvet på scenerna i skolor och samlingslokaler. Det beror på att vid många framträdanden inom zulukulturen lyfter man benet så högt man kan och smäller i golvet med full kraft. Detta är en speciell tradition som kommer från zulukrigarna.

Ett framträdande börjar med att kören står i en ring någon annanstans och den långa entoniga början verkar fungera som en ”själslig kalibrering”, för det som är så unikt och gripande är den totala enhet som präglar en isicathamiyakör. Man rör sig sedan sakta mot scenen och där kulminerar framträdandet i omfattande rörelser, ofta med akrobatiska inslag. En gång såg jag en medlem som föll baklänges mot golvet utan att skada sig.

Under körernas framträdanden kommer plötslig en kvinna fram till scenen. Hon vänder sig omväxlande mot en av medlemmarna och publiken, som för övrigt uteslutande består av afrikaner.

Hon visar exempelvis upp ett enkelt men pråligt halsband och pekar på mannen och sig själv. Hon vill tala om att hon är fästmö till körmedlemmen och har fått denna gåva av honom. Snart dyker en annan kvinna upp med någon annan present hon fått från någon annan medlem.

Bäst klädde körmedlemmen

Ett märkligt avsnitt i tävlingen är när man utser den bäst klädde körmedlemmen och bäst klädda fästmön. Varje kör har låtit en man och kvinna låna ihop galaklädsel och gör en lov på scenen, ungefär som vid modevisningar. Man visar särskilt att klockan och manschettknappar harmonierar, drar upp byxbenen så att strumporna passar med skor och byxor. T o m fodret på kavajen visas upp och bör passa med slipsmönstret.

Vid ett besök var vi tre svenskar de enda vita i lokalen. Vi utsågs oväntat till jury och skulle avgöra segrande man och kvinna bland de välklädda kandidaterna. Det gick bra och vi fick publikens gillande fram tills vi skulle utse den tredje bäst klädda kvinnan. Vi hade här blivit förtjust i en liten blyg zulukvinna med glittrande ögon och ett förläget leende. Men publiken blev som förbytt och buade och visslade demonstrativt.

Typisk ”loser”

Det finns bara ett sätt att klara livet i ett fattigt afrikanskt land – att vara konkurrensinriktad, tuff och våga. Vår lilla kvinna ansågs vara en typisk ”loser”, det är svårt att klara sig om man inte tar plats.

Jag har på motsvarande sätt upplevt hur en gåva till ett litet och sjukt barn på ett daghem rövas bort av något starkt och förslaget barn som bidar sin tid tills besökaren vänder ryggen till.

Många av de hänsynslösa envåldshärskarna i Afrikas historia har trots allt haft många beundrare och accepterats därför att de har den kraftfullhet och kontroll över sina liv som många fattiga afrikaner saknar.

Slutligen vill jag säga att dessa Isicathamiyakonserter i Durban är några av de absolut bästa och märkligaste musikupplevelser jag haft i mitt liv och skulle önska att ni alla fick uppleva denna magi.

Körtävling i Kapstaden

De mer konventionella körerna deltar också i stora tävlingar, där stora företag – ofta försäkringsbolag som exempelvis Old Mutual – bidrar med en summa pengar till den segrande kören. Vår ciceron hette Duke och vi besökte en stor tävling i Civic Centre i Kapstaden. Ett femtontal körer tävlade, alla framförde samma stycke av Monteverdi som innehöll ett pianosolo. Pianisten var inget vidare och det var en pina att gång efter gång höra samma felspel på samma ställe.

Dessa körer har en manlig körledare som uppfattar sig som körens centrum, runt vilket allt rör sig. Gestiken är enorm, energirik och iögonenfallande. Han är klädd på ett smart och trendigt sätt. Hans uppenbarelse påminner om en viril fotbollscoach som brukar stå vid sidan av planen och gestikulera och fräsa order till spelarna, eller kommentera alla galna domslut.

Varje kör har en fanclub som också liknar fotbollslagens supportrar. De är klädda i körens färger, viftar under det ”egna” framförandet med flaggor och tomtebloss. Jag blev flera gånger uppbjuden till dans av en liten afrikansk kvinna. Vi var de enda som dansade till Monteverdi bland alla andra tusen i publiken. Juryn bestod av tre vita musiklärare från universitet UCT, och de hade stora tygrosetter till vänster på bröstet enligt amerikanskt mönster.

Bland körerna fanns det två som båda, liksom sina supportrar, var helt inställda på att vinna den förhållandevis stora summan pengar. Vem skulle vinna? När det började dra ihop sig till ett besked från domarna säger plötsligt Duke att vi snabbt måste åka därifrån. Vi svenskar frågade varför? Han sade att det kommer att bli bråk i lokalen, och vi åkte motvilligt och snöpligt därifrån.

Dagen efter kunde vi läsa på första sidan i tidningen Cape Times att det utbrutit ett stort bråk mellan de två körerna och juryn samt mellan de två körernas supportrar. Juryn hade insett att vilken av de två körerna som än vann, så skulle ”tvåan” gå till strid. Juryn hade desperat gett förstapriset till en annan oansenlig kör, och då gaddade de två vinnaraspiranterna ihop sig mot juryn. På en stor bild på första sidan i tidningen kunde man se hur jurymedlemmarna jagades bakom scenen.

En speciell sak lägger man märke till i de sydafrikanska körerna; sopranerna ligger ofta en aning för högt. Men det verkar som de vill ha det så – ungefär som här hemma när solisten ibland kan vara litet högre stämd än bakomvarande symfoniorkester?

Olika stilar hos körledare

Medan vi förvånas över de sydafrikanska körledarnas dominerande ledarstil, förvånas troligen sydafrikanerna av den försiktiga och mjuka ledarstilen hos våra bästa svenska körledare.

Vi har vid Musikhögskolan i Göteborg haft besök av både sydafrikanska körledare och körsångare. Vid ett tillfälle åkte vi till Stockholm för att besöka Adolf Fredriks musikskola. Det slumpade sig så lyckligt att vår nestor Eric Ericson gjorde sitt årliga besök på skolan. Det som gjorde starkt intryck på mig och sydafrikanerna var att när kören på skolan sjöng några av våra finaste nationalromantiska körstycken så slutade Eric att ”dirigera”. Han drogs sig en smula tillbaka och njöt blundande i likhet med oss andra. Han tycktes se sin egen roll som att vara en medhjälpande katalysator som blir överflödig och kanske i vägen när musiken är fullkomlig?

Samma sak har jag upplevt hos körledaren Gunnar Eriksson – att i Göteborgs Kammarkörs magiska stunder, ta ett steg åt sidan, lämna den till musan och med sänkt huvud ta del av all skönhet som denna ljuvliga kör kan skänka oss.

Vill du se ett litet avsnitt från en Isicathamiyakör i Durban?

www.youtube.com/watch

I slutet av följande avsnitt utser man bäst klädde körmedlemmen!

www.youtube.com/watch

Denna artikel har tidigare publicerats i en minnesbok om Göteborgs Kammarkör.

www.gunnarlindgren.com

www.alternativjournalen.se

M