IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Försäljningen av tigerben och noshörningshorn förbjöds i Kina redan 1993, men förbudet har hittills inte efterlevts.

Foto: Brett Stirton / WWF

VÄRLDSNATURFONDEN WWF

Kinesisk medicin

Nolltolerans mot noshörningsdelar

Löftet från den kinesiska medicinindustrin uttalades nyligen på en konferens i Peking, och innebär att man inte längre accepterar användning av hotade växter och djur i produkterna. Det betyder att noshörningshorn och tigerben på inga villkor får användas. Några av Kinas och världens största företag inom traditionell kinesisk medicin deltog i mötet.


  Annika Dellensjö: |2015-10-21Traditionell kinesisk medicin har länge varit ett stort hot mot världens tigrar och noshörningar. Men nu inför industrin nolltolerans. – Det här är ett stort genombrott och något vi arbetat för i 20 års tid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

– Att industrin lovar nolltolerans är en viktig markering till alla tillverkare att användandet av hotade arter inte är okej. Det ger också en viktig signal till konsumenterna globalt, inte minst i Vietnam som är den största marknaden för noshörningshorn. Min uppfattning är att detta kommer att minska efterfrågan rejält, säger Mats Forslund, expert på illegal handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF.

Försäljningen av tigerben och noshörningshorn förbjöds i Kina redan 1993, men förbudet har hittills inte efterlevts.

– När nu hela industrin går samman och fördömer användningen av hotade arter i traditionell kinesisk medicin, hoppas vi efter hand kunna se goda resultat kring den illegala jakten, säger Håkan Wirtén.

Illegal jakt stort hot mot hotade arter

Tjuvjakt är ett av de största hoten mot världens tigrar, noshörningar och elefanter, och varje år dödas 35.000 elefanter, drygt 1.300 noshörningar och 100 tigrar till följd av den illegala jakten. En viktig drivkraft är just tron på tigerbens och noshörningshorns magiska medicinska egenskaper. Det är välorganiserade kriminella ligor som står bakom tjuvjakten. En stor utmaning är att de använder egna organisationer för införsel, förädling, distribution och försäljning. Nyligen togs en liga i Peking som hade egna fabriker, butiker och fordon. Polisen grep 16 misstänkta och beslagtog 804,4 kg elfenben, 11,3 kg noshörningshorn och 35 björntassar.

Världsnaturfonden WWF har i över 20 år gett stöd åt organisationen TRAFFIC:s arbete för att få bort användningen av hotade arter i exempelvis kinesisk medicin, vilket nu börjat ge framgångar. Till exempel gick e-handelsindustrin för ett år sedan med på att sluta annonsera om produkter från hotade arter och i mars 2015 införde ledande transportföretag nolltolerans mot att transportera hotade arter.

Fakta kring räddningen av utrotade djur

Ett möte hölls i mitten av oktober av organisationen TRAFFIC, som WWF står bakom, i samarbete med the China Association of Traditional Chinese Medicine (TCM) och China Wildlife Conservation Association.

Tigerben, noshörningshorn, myskoxhorn och horn från saiga-antilop har använts flitigt inom traditionell kinesiskt medicin, bland annat för detox/rening av kroppen, som febernedsättande medel, för antiinflammatoriska ändamål samt för att stärka lungorna och minska halsont. Tigerns ben används i tigervin som bland annat anses höja potensen, dessutom är skinnet eftertraktat. Elefanten jagas för sina betar, som snidas till elfenbensföremål.

Handeln med djurdelar från hotade arter omsätter mycket stora summor. En uppskattning från 2012 talar om drygt 130 miljarder kronor per år – men sedan dess har tjuvjakten och handeln eskalerat. Förra årets siffror visar att tjuvjägare dödade en elefant varje kvart, fyra noshörningar per dygn, och 100 tigrar varje år. 

Läs mer:

stoppatjuvjakten och illegalhandel

RLC