Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Pantanal i Brasilien är världens största våtmark och klassas som ett kulturarv av UNESCO. 

Foto: R

GREENPEACE / BRASILIEN

Miljökatastrof i Pantanal

Världens största våtmark

Våtmarken är känd för sin artrikedom med cirka 1 500 djurarter och 3 500 växtarter. Pantanal är bland annat hem åt hundratals fågelarter som den sällsynta hyacintaran – världens största papegoja, och andra hotade djur som jaguarer, manvargar och jättemyrslokar.


Åsa Ingves: |2020-09-21| I Pantanal pågår nu en miljökatastrof som inte har fått så stor plats i nyhetsrapporteringen som den förtjänar. Det har aldrig brunnit så mycket i våtmarken som det gör nu. Bränderna har ökat med hela 200% jämfört med samma period förra året och man kan nu konstatera att 15% av våtmarken har förstörts.

Bränderna i Pantanal är till stor del orsakade av extrem torka och det finns en koppling till förstörelsen av Amazonas. Den största delen av fukten som livnär Pantanal kommer från Amazonas, i form av luftmassor laddade med vattenånga som absorberats från regnskogen. Dessa “flygande floder”, som de kallas, färdas över hela landet och omvandlas till kraftiga regn över Pantanal och delar av Argentina, Bolivia och Paraguay. När Amazonas avverkas och brinner, reduceras nederbörden för resten av kontinenten.

Katastrofala konsekvenser för ekosystemen

Bränderna har fått katastrofala konsekvenser för detta känsliga ekosystem och det är djuren som drabbas hårdast. Bilderna vi nu får från Pantanal är fruktansvärda. Jaguarer som vandrar omkring i den brända ödemarken och letar efter föda och vatten, tydligt uthungrade och uttorkade. Deras tassar bränns ner till skelettet och lungorna blir kolsvarta av brandrök. Döda kajmaner där deras käkar har fastnat öppna som i tystnade skrik, en sista desperat handling för att kyla ner sig innan de slukades av eldens lågor. Tomma, sönderbrända sköldpaddsskal. Döda ormar som har bitit av sitt eget kött, biologer säger att detta är en ofrivillig reaktion i ett försök att fly från smärtan av att bli bränd levande.

För sju år sen var jag själv på plats i Paraná i Brasilien för att volontärarbeta på en fristad för jaguarer. Det var en fantastisk upplevelse att se dessa vackra, majestätiska kattdjur på plats i sin naturliga miljö. På expeditioner i området fick jag se capybaras, kajmaner, tukaner, olika arter av apor, jättemyrslokar, papegojor och många andra djur. För en djurvän som jag var det verkligen en stor ynnest att få uppleva en plats med ett så myllrande djurliv. Det är obeskrivligt sorgligt att tänka på den pågående katastrofen som nu utspelar sig i Pantanal och alla djur som kämpar för sina liv.

Amazonas och världens skogar och dess djurliv

Under senaste tre åren har jag arbetat på Greenpeace och ännu närmare kunnat följa organisationens arbete för skogar, hav, klimat, biologisk mångfald bland mycket annat. För mig personligen klappar hjärtat lite extra för världens skogar och dess djurliv, och särskilt för Amazonas som jag under senaste året har fått bevaka och arbeta mer direkt med än tidigare.

På grund av den akuta nödsituation som råder i Pantanal nu, har ett nätverk för stöd och solidaritet bildats för att garantera nödvändiga resurser för brandbekämpning, för att rädda djur på plats och för stöd till veterinärvård för skadade djur. Greenpeace bidrar med ekonomiskt stöd och köper in material till organisationer som arbetar på plats i Pantanal.

Djuren som lider och dör i Amazonas och Pantanal har inga röster. De är helt utlämnade till vår välvilja; till veterinärerna på plats som räddar och rehabiliterar djuren, och till organisationer som Greenpeace som arbetar för att skydda ekosystem och biologisk mångfald världen över. De behöver oss mer än någonsin nu. Anslut dig till vårt arbete för Pantanal – bli månadsgivare här. Ditt regelbundna stöd gör så att vi kan planera vårt arbete, även i tider av ekonomisk oro.

Vår planet

behöver dig!

Var med och gör skillnad

Anslut dig till vårt arbete

för Pantanal.

Vår planet mår inte bra. Klimatkris. Katastrofala skogsbränder. Massutrotning. Hav som drunknar i plast. Varje dag blir läget mer och mer akut och nu krävs handling!

Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation. I snart 50 år har vi arbetat för att skydda vår planet. Vi tar inte emot pengar från stater eller företag, vilket ger oss en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen. Därför är det ekonomiska stödet från människor som du avgörande för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete.

Ge vår vackra men sårbara planet rösten den förtjänar tillsammans med oss.

 

Vill du ändra din månadsgåva eller byta bankkonto för ditt autogiro? Kontakta givarservice: info.se@greenpeace.org

 

Bli månadsgivare

Här