Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Påve Franciskus talar till ett ekumeniskt möte vid den apostoliska nuntiaturen i Bratislava, Slovakien,

Foto CNA

PÅVE FRANCISKUS:

"Vissa människor ville att jag

skulle dö" med hälsoproblemen

I ett jesuitmöte i Slovakien sa påve Franciskus att det fanns människor som ville att han skulle dö efter att han genomgått en kolonoperation i juli. Under mötet frågade en jesuitpräst påven hur han hade det, och han svarade: ”Fortfarande vid liv, även om vissa människor ville att jag skulle dö.”

Hanna Brockhaus: |2021-09-21| ”Jag vet att det även fanns möten mellan prelater som tyckte att påvens tillstånd var allvarligare än den officiella versionen. De förberedde sig på konklaven”, tillade han. "Tålamod! Tack och lov, jag mår bra.”

Påve Franciskus svarade på frågor från andra jesuiter vid ett stängt möte i Slovakiens huvudstad, Bratislava, under sitt besök 12-15 september i landet. Resan var hans första sedan han blev inlagd på sjukhus den 4 juli för en operation för att lindra allvarlig striktur i tjocktarmen orsakad av divertikulit. Den tre timmar långa operationen inkluderade en vänster hemikolektomi, avlägsnande av ena sidan av tjocktarmen.

"Franciskus skulle snart kunna avgå"

Efter operationen började falska rykten cirkulera på sociala medier och i onlineposter om att påve Franciskus snart skulle kunna avgå, delvis baserat på andra obefogade påståenden om att påven möjligen led av en ”degenerativ” och ”kronisk” sjukdom.

Texten till påvens privata möte den 12 september med jesuiter i Slovakien publicerades av jesuittidningen La Civiltà Cattolica den 21 september. Under mötet talade en präst med påven Franciskus om spänningar i den katolska kyrkan i Slovakien och sa att vissa människor såg Franciskus som ”heterodox” medan andra ”idealiserar dig”.

"Vi jesuiter försöker övervinna denna splittring", sade han och frågade: "Hur hanterar du människor som ser misstänksamt på dig?"

Katolsk tv -kanal tvekar inte att tala illa om påven

Påve Franciskus noterade att ”det finns till exempel en stor katolsk tv -kanal som inte tvekar att hela tiden tala illa om påven”. ”Jag förtjänar personligen attacker och förolämpningar eftersom jag är en syndare, men kyrkan förtjänar dem inte. De är djävulens verk, säger han.

Påven tillade att det också fanns präster som hade gjort ”otäcka kommentarer om mig”. ”Jag tappar ibland tålamodet, särskilt när de gör bedömningar utan att gå in i en verklig dialog. Jag kan inte göra något där. Men jag fortsätter utan att gå in i deras idé- och fantasivärld. Jag vill inte gå in i det och det är därför jag föredrar att predika, predika ... ”sa han.

De säger att jag alltid pratar om sociala frågor

"Vissa människor anklagar mig för att inte prata om helighet", fortsatte han. "De säger att jag alltid pratar om sociala frågor och att jag är kommunist. Ändå skrev jag en hel apostolisk uppmaning om helighet, Gaudete et exsultate ." Påven fortsatte med att ta itu med sina senaste restriktioner för firandet av den traditionella latinmässan, som gjordes i motu proprio Traditionis custodes den 16 juli .

"Nu hoppas jag att med beslutet att stoppa automatismen i den antika riten kan vi återgå till de sanna avsikterna från Benedikt XVI och Johannes Paul II", sa han. "Från och med nu måste de som vill fira med Vetus Ordo [traditionell latinsk mässa] be om tillstånd från Rom, vilket görs med biritualism."

Biritualism är en prästs tillfälliga eller permanenta privilegium att fira liturgin och administrera sakramenten i mer än en rit, till exempel Latin Rite och en av de östra riterna.