STOCKHOLM PRIDE 2013: Där behoven är som störst där verkar hjälparna (parakleterna). De gör vad Jesus bad människorna att göra – vare sig de är troende eller inte.

Foto: Paul Lindberg, 2013

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

STOCKHOLM PRIDE 2013

Regnbågsfamiljen

Familjegemenskapen

Temat för Stockholm Pride var familjen. Förklaringen av Familjer kan bygga på biologiska band, på kärlek och vänskap. Kalla dem stjärnfamiljer, kärnfamiljer och regnbågsfamiljer. Det finns familjer vi väljer och dom som vi får tilldelade. Familjens knytpunkter är våra relationer till varandra. Med årets tema vill vi belysa de olika sätt en familj kan se ut och prata om hur en familj kan fungera. Familjen kan ses som en flock, en gemenskap och en fast punkt. En familj kan bestå, inte bara på våra känslomässiga band, utan även ekonomiska och praktiska förutsättningar.


 Paul Lindberg: |2013-08-04| Pridearrangörerna förklarar att de ville flytta fokus från den traditionella bilden av en kärnfamilj till hur samhällets familjer faktiskt ser ut idag. De vill att man ska våga prata om bristerna inom en familj, om hur kärleken inte alltid räcker för att hålla oss samman. Vi vill prata om möjligheter att skapa nya familjer, att det är möjligt att se över vad som anses vara familj, vänner och vilka relationer som ger oss trygghet. Kan man använda kärnfamiljen som ett aktuellt begrepp och vad innebär det då? Alla familjer ser ut på olika sätt med olika struktur, men alla är lika mycket en familj. 

Med årets kampanj inspirerats av Hippierörlesen då framförallt vikten av kärnfamiljen ifrågasattes, och vill belysa den mångfald av familjer som faktiskt finns. Pride ville visa att grunden och kärnan i en familj främst ska vara byggd på kärlek, snarare än biologi, vilket t ex är fallet för många regnbågsfamiljer.

Med detta hoppas arrangörerna kunna hjälpa och uppmuntra alla de stjärnfamiljer som lever tillsammans idag, och bidra till en tryggare och öppnare, mer kärleksfull vardag. Ledorden är: Omfamnande, bländande och vibrerande.

Människor som stått under maktmänniskor har farit illa under hela mänsklighetens historia. Idag finns de krafter som kommer till undsättning – "parakleter", hjälpare. Dessa hjälpare finns alltså idag. Parakleten, hjälparen, kommer kanske inte från det håll som många förväntade sig. Människor ser inte alltid att Ordets görare redan finns mitt ibland oss.

Prideparaden har även en baksida, och den vill Rikare Liv visa upp här. Bakom allt skoj och glitter har en mängd glada och stolta människor lagt ned en lysande skaparkraft. Och under en stolt parad exploderar det.

 Sveriges ÖB, general Sverker Göranson leder sina kolonner hit och dit, här pekar det faktiskt åt vänster.

Är det Mona Sahlin som leder det stora socialdemokratiska partiet åt rätt håll? Ja det måste det förstås vara.

Medlemmar i den judiska församlingen blev lite oroliga när den populäre rabbinen David Lazar blev hela Stockholms rabbin. De ville ha honom för sig själv, vilket kan vara förståligt. Vi kan väl dela på honom i rättvisans namn. Hans vinnande hållning är en stor goodwill för församlingen. Jag skulle gärna att vi även får en gullig och rar imam, som vi kan få en folklig kontakt med. Vi bor i Sverige och har varandras erfarenheter och mångfald vilket berikar oss alla.

Davidstjärnan har även blivit något av en kosmopolitisk symbol – gränsöverskridning. Och så är det med alla religioner, men även av politiska idéer. För att inte tala om rock`n roll.

Störst av allt är kärleken! Pride har blivit något som liknar försoningens dag., på grund av att kärleken är störst av allt.

Stockholms stifts biskop Eva Brunne följer sanningsenligt Gud på vägen mot livet, som leder till gaypartyt när de väl är framme.

Stolta invandrare mot rasism. Det är fantastiskt, alla de frågor som rör mänskliga rättigheter är det centrala under Priden, och kring detta finns ingen pessimism, men desto mera glädje.

Ryssland fick efter kommunismens fall en kyrka som åter vill få makt över samhället. De ville normera samhället i enlighet med värderingar som rådde i Ryssland före Ryska revolutionen. Ryska kyrkan idag har ett stort inflytande genom att hon ger sitt stöd till Putins parti, och i gengäld får ett politiskt inflytande som är ovanligt i vår tid. 

RFSU, Riksföreningen för sexuell upplysning, tillhör den rörelse som var tidigast ute för att upplysa mot fördomar och könsrollstänkande. Och dom trummade så bra så vi kunde inte låta bli att sätta in en bild.

Allting är egentligen politik, även om allting inte är partipolitik. Var Jesus politisk? Ja, han om någon! Han predikade om behovet av kärlek och rättvisa. Miljöpartiet predikar om natur och människa i symbios. Det är politik det.

Stockholm Pride handlar egentligen om vilket samhälle vi vill ha. Det handlar alltså om demokrati och mångfald. Och här kommer skäggiga damen.

Vilka skojiga frisyrer tjejerna har nu för tiden. Så var det aldrig på min tid. Vilken tid då tänker ni?

Kurdistan är ett land som delades mellan flera olika länder för länge sedan. Men dess befolkning hänger samman etniskt och har haft en hög kultur på många sätt och vis. Många kurdistaner lever i exil och verkar för sin kultur och för friheten att vara människa.

Scouterna har sedan länge kommit ut – i skog och mark. Tälta är skönt och man sover ju så bra i friska luften. 

Tjejerna blir allt synligare under Stockholm Pride. Ska alla vara kvinnor numera? Hur blir det då med alla män, blir de färre?

Regnbågsfamiljer var temat för årets Stockholm Pride, och det märktes. Det bokstavligt vimlade med regnbågsfamiljer med både barn och barnvagnar. 

Det vimlade inte med barnvagnar, de var som gräshoppssvärmar när det är som allra mest. Hur kan gaymänniskor få så mycket barn. De kommer väl med storken, säger ni. Nej jag tror de kommer med gräshoppsvärmarna, och läggs i små halmbåtar som sedan läggs ut i floden Nilen.

Hjältar i trikåer har väl de flesta hört talas om. Ni vet Stålmannen, Robin Hood, Spindelmannen och Läderlappen. Men Rosa förskräckelsen tillhör väl inte den kategorin?

Så mycket unga människor som söker hitta sig själva i livet. För bara drygt ett decennium sedan fick de flesta ungdomar låsa in sig i sig själva

Omkring 50 000 i själva paraden, och 600 000 bland publiken som tittade på. 

Vänsterpartiets vänsterprassel

Asterix som ur en  Wagneropera med Wiking Bears damkör.

Jag är så himla glad, jag säger bara ohoh och ahaaa... 

Demokratiminister Birgitta Ohlsson den föredömlige liberalen.

Hoppsan, det var värst vilken lång tunga...

Karnevalsstämningen var hög och skratten smittade av sig.

Det roligaste en machokarl vet är att få fjolla sig inför öppen ridå.

Här är jag, och här är du, här är Stockholms cirkus, tralala...

Äsch, det säger du bara, det säger du till alla snygga och rara tjejer. 

Oj, se ner, en häst har varit framme.

Marschmusik som alternativ till dunka dunka. Sossarna spelar upp till dans. 

Kvinna för sin Hatt anses Anna-Karin Hatt stå för. 

Prinsessor på vift.

Hmmm... kan det vara ärkebiskopinnan med sin chaufför, eller kan det...

Högklackat är bra när man paraderar i 30-grader – man blir liksom längre.

Jaha, då har snurfepidemin satt igång igen – det blir bara värre och värre.

Häjjsan, hoppa upp på hojjen, vetja...

Pappa, pappa, barn – en glad regnbågsfamilj.

Feministiskt initiativ tar initiativet och dansar medan de paradera, smart gjort.

Aha, en skål med äpplen är på stan och visar upp sina självgående och självrullande konstverk. Kontrollkommissionen följer efter dem. 

Du är jättemysig när du håller masken...

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, tycks mena att alla som är med ett parti borde vara både partiledare och gay samtidigt, för demokratins skull. Om jag har förstått Jonas rätt? Ett debattinlägg!

Fi på er alla! Köp en Fi-hatt för att reta Anna-Karin Hatt, ni vet hon som tror att hon är karl för sin hatt.

Hejsan hoppsan! Inga bollar under magen tack!!!

Fyra systrar från Gabardinien, som tycker att det är kul som attan här på prideparaden.

Demokrater från USA:s ambassad går med i Stockholm Prideparad. Nästa år får vi väl bjuda in president Putin. Han brukar faktisk gärna vilja ta av sig skjortan, om det stannar vid det återstår att se.