SPEKTAKEL SPEKTAKEL: Låt festen avlösa hatet! 

Foto: Paul Lindberg

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

STOCKHOLM PRIDE 2014

Så länge hatet finns ...

så finns anledningen att stoppa det

Pridefirandet växer runt om i hela landet. I både städer och kommuner firas Pride med egna parader. Pride har blivit en verklig symbol för försoning, kärlek och rättvisa. Det finns alltid anledning att fira och festa för framgångarna mot fördomar. Pride har gått hem hos svenska folket, och i hela den demokratiska världen, det är ett gott tecken. Men det görs inte av sig själv. Diktaturer oroas för Pride.  I flera länder är det förbjudet, vilket lett till både fängelse och dödsstraff. 


 Paul Lindberg: |2014-07-28På Stockholm Prides hemsida ställdes frågan "Hur kan vi festa mot orättvisor?" Och frågeställaren svarar själv "Så länge det finns hat finns det anledning att festa!" Om jag travesterar uttalandet med ovanstående huvudrubrik, så blir det mitt försök till precisering. Men att fira framgångar och festa med vänner och medmänniskor är underbart.

"Att festa mot förtryck och hat betyder inte att vi skall festa för att glömma eller bagatellisera våldet och fördomarna. Att festa är att mötas, debattera, dansa, älska och kämpa. Genom att ta plats utmanar vi normer, möter förtryck och förändrar världen." Detta kunde vi läsa på Stockholm Prides hemsida, efter att årets slogan kritiserats för att vara lite oseriöst.

I Sverige har Priden blivit något av en katalysator och symbol för befolkningens generella strävan efter kärlek och rättvisa. Dessa folkliga uttryck för solidaritet visar möjligheterna för agerande utan våld och maktspråk. Den unika folkliga förankringen, som förenat Sverige i så hög grad och på så kort tid, betyder mycket för steget mot det goda samhället.

FRAMGÅNGAR MOT HOMOFOBI

Ugandas president tvingade nyligen fram en lag om dödsstraff för aktiva homosexuella människor, och lagen uppmanade också till skyldighet att meddela polisen om homosexuella människor. Att försvara homosexualitet straffas med långa fängelsestraff. Mot presidentens homofobiska lag har nu Konstitutionsdomstolen i Uganda ogiltigtförklarat lagen, med motiveringen att införandet varit ogiltigt och utan laga kraft i enlighet med landets konstitutionslagar. Rättssträvare och jurister fortsätter nu att kräva humanisering av landets lagar. 

I Stockholm vigdes två muslimska kvinnorna Sahar Mosleh och Maryam Iranfar av imamen Ludovic-Mohamed Zahed – antagligen första kvinnliga vigseln i den muslimska kulturen. Och för första gången har en svensk statsminister demonstrerat i Prideparaden, tillsammans med partiledarna från de övriga demokratiska partierna. Statsminister Fredrik Reinfeldt förenar Sveriges Riksdag och dess demokratiska partier i en föredömlig överensstämmelse för de mänskliga hbtq-rättigheterna.

Vit och röd och gul och svart gör det samma har han sagt.

Street dance med folkdanslaget promenadisterna. 

Nu kommer Amerika och gästar Priden i ett sommarvackert Stockholm. Det var USA som introducerade Pride, Gay, Regnbågen och konsten att skapa folklig rörelse. Och allt detta som kom från USA gjordes av anhängare av Demokraterna – det bättre USA.

Den permanenta solidariteten för dem som behöver hjälp och stöd. Konsten att hålla ut och aldrig ge upp. 

Tjosan! Var är logdansen...

Fniss, fniss, så roligt dom har där framme... är det logdans kanske?

Tjejerna tycks numera framträda rikligast under Pridefestligheterna. 

I sådant här färgsprakande spektakel måste man hålla parasollet stadigt, så man inte trillar omkull.

Gymnastikhögskolan är helt fantastisk på att dansa på gatorna. Hur skulle det då inte se ut på logdansen?

Nämen, ooj vilken liten människa, kan dom verkligen bli så små? Hur blir det då om några år?

Sydafrikas gayrörelse har problem med våldsverkare mot bbtq personer.

Dark angel är knappast något som skrämmer människor, svarta hönsfjädrar... öhhh.

Färgglatt ska det va, ha, ha, ha... eller hur?

Stiliga poliser finns det gott om. Här ett koppel poliser som mitt i gatan går.

Romare trodde han visst att han var, men det måste ha varit länge sedan. Rullskridskoromaren gjorde hissnande saltomortaler, ända tills han rammade lastbilen lite längre fram. Dessa stroppiga romare. 

Amnesty, den brittiska organisationen för mänskliga rättigheter, agerar över hela världen. De har skyddat och hjälpt många människor från fängelse och död. Solidaritetsrörelser av många olika slag har aldrig varit så effektiva som idag. Det handlar om frivilligt engagemang för dem som är i behov av hjälp av dem som kan.

Ballongtricket går hem på Priden.

Kristna symboler mitt bland konstiga hårondulerade jag-vet-inte-vad-människor. Kan det vara för mycket blåbär hos den där till höger?

Korset kan säkert ge ett visst skydd mot homofober och vampyrer, tror jag?

När ska Priden fimpa för gott? Jag bara undrar. Ser det snyggt ut med tjejer och cigaretter mitt i gatan, som vilka gatflickor som helst? Nej, det gör det inte!

Hatt för sin karl. En riktig karl klär i en snitsig hatt.

Här står vi och skriker och gapar, och kan inget annat. Jo, vi kan vifta med vimplar också – det fick vi lära oss i förskolan.

Rövarna som kommit för att visa både fram och bakdelarna av sitt röveri. De borde lära sig veta hut.

MC-bruden visar med det goda exemplet att man inte borde hojja så mycket mitt i centrala innerstaden, med tanke på miljön. Tack för det tipset!

Hedersvåldet och förtrycket mot kvinnor tillhör ett av den värsta förnedringen i denna världsordning.

Jo, jag tycker att din frisyr är både återhållsam, sober och skrikigt.

V-svärmare på shoppingrunda, för att shoppa läppstift. De tänker måla Jimmy Åkessons läppar, och istället för en cigarr stoppar de en wurst mellan läpparna.

Laxrosa är tjejernas färg nummer ett, det är därför som alla machokarlar smyger med laxrosa kalsonger. Han i blåa piratbyxor visar på baken att rosa kalsingar sticker upp en aning. Medan den vitkalsongade killen kör med rosa minikalsingar under det vita kamouflaget. Jisses.

Stolta föräldrar och släktingar ställer upp för nära och kära. Det kan man kalla slätkärlek.

Blivande statsminister? Eller blivande VD för SEB? Ja det återstår att se vad Jonas Sjöstedt väljer för spännande jobb.

Jaha, vad har hon som inte jag har? Hon har en hatt, som vilken karl som helst, som har en hatt. Alla karlar har ju inte det.

Fi på er alla! Visst kan en man bli partiledare i Feministiskt initiativ, eftersom Kristdemokraterna kan ha en kossa till partiledare.

Det är underbart att se alla gayglada familjer med sina gulliga telningar. Rädda familjen från konservativa familjefundamentalister.

Det var verkligen något att hålla i. Tur att verktygslådan finns med, om det skulle bli punka.

Hej, hallå, är det du? Ja, hallå, det är jag! Var är du? Jag är här. Var är du då, är du där?

Och nu blir det logdans.

ICE