Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

Varannan svensk planerar att köpa färre julklappar i år jämfört med ifjol.

Foto: WWF / Pexels / George Dolgikh

WWF

Svenskarna vill fira en

hållbar jul 2021

Ny undersökning: Snart står julen för dörren och det ska bakas, julklappar inhandlas och resor planeras. Det är lätt att hållbara val får stryka på foten. Men svenskarna vill fira en hållbar jul i år, visar en ny Sifo-undersökning som Kantar Public tagit fram på uppdrag av WWF.

Lisbeth Larsson: |2021-12-03| Var tredje intervjuad (35%) säger att de kommer att prioritera en mer hållbar jul än förra året och varannan svensk (49%) planerar att köpa färre julklappar i år. Julen är matens högtid och vi samlas gärna kring ett välfyllt julbord med släkt och vänner. Men trots planering så slänger hushållen i Sverige 45 kg livsmedel per person varje år. Matsvinnet kostar varje år 3000–6000 kronor per familj (två vuxna och två barn, enligt Jordbruksverket och Livsmedelsverket). Det är kostsamt både för planeten och plånboken.

Den goda nyheten är att Sifo-undersökningen visar att en klar majoritet (57%) säger att de kommer prioritera hållbar mat och minskat matsvinn på julbordet i år.

– Vi hoppas att trenden håller i sig. Det är mycket positivt att fler bidrar till en grönare jul med större omtanke om miljö och klimat, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Befolkningen ärr beredda för planetens skull

Enligt undersökningen är varannan svensk beredd att göra förändringar i sin vardag för planetens skull, bland annat genom att köpa färre julklappar i år. Yngre människor mellan 18-29 år är de som i högst grad vill minska sina julklappsinköp. Åtta av tio (84 procent) anser att det är viktigt att produkter som bidrar till avskogning av regnskog tas bort från svenska butiker och att de har en tydligare märkning/certifiering.

– Vi ser att konsumenter blir alltmer kritiska, många vill göra skillnad i sin vardag och är medvetna om att deras val har betydelse. Vi uppmuntrar tydligare och bättre riktlinjer för certifiering och miljömärkning av produkter, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF. Choklad är ju en av julens populäraste varor och WWF rekommenderar i första hand den som är KRAV-märkt, EU-ekologisk eller certifierad av Fairtrade eller Rainforest Alliance.

Svenskarna och julen

En Sifo-undersökning av Kantar Public och WWF 2021:

» Var tredje svensk (35%) säger att de kommer att prioritera en mer hållbar jul.

» Fyra av tio (44%) uppger att de kommer att ha fokus på att köpa hållbara julklappar – kvinnor mer än män (50 % mot 39%)

» Varannan intervjuad (49%) uppger att de planerar köpa färre julklappar i år för att fira en mer hållbar jul – och i högst grad 18-29 åringar. Knappt sex av tio (57%) säger att de vill prioritera hållbar mat och minska matsvinn på julbordet.

» Varannan svensk (46%) uppger att de kommer att resa mindre eller resa mer hållbart i jul jämfört med förra året.

» En klar majoritet (57%) uppger att de kommer att prioritera hållbar mat på julbordet i år. Kvinnor (64%) uppger att de kommer att göra det i högre grad än män.

» Nästan varannan svensk (47%) uppger att de kommer att minimera matsvinn från julbordet i år. Var tredje (33%) vill prioritera närproducerad mat i säsong. Var femte intervjuad (22%) säger att de tänker prioritera miljömärkt mat och lika många vill äta mindre men bättre kött

» Drygt var fjärde svensk (28%) menar att de brukar leta efter bra recept för att återanvända julmatsrester, även här instämmer fler kvinnor än män.

» 8 av 10 (85%) tycker att det är viktigt att produkter som bidrar till avskogning (tropikerna) tas bort från svenska butiker.

» 85% vill se kraftfulla politiska beslut som leder till bättre skydd och bevarande av regnskog.

» Lika många, 84 procent, anser också att det behövs tydligare märkning/ certifiering av produkter som riskerar att leda till avskogning.

Fakta: Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Världsnaturfonden/WWF. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18–79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen, mellan 25 – 27 oktober 2021.

wwf