Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Anna Fröjd: Sveriges högerextrema och högerpopulistiska medier önskar att tonåringar och unga vuxna afghaner som redan påbörjat ett liv i Sverige ska få en enkelbiljett till döden.

Foto: Expo

EXPO PRESSMEDIA

Vad har talibaner och Sveriges

högerradikala gemensamt?

Kommentar Sverige har stoppat alla utvisningar till Afghanistan och talibanerna har återtagit makten med våld. Men Sveriges högerradikala medier skäms inte för sin öppna rasism och brist på humanism.

Anna Fröjd: |2021-08-21| Den 5 augusti uppmanade utrikesdepartementet alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet. Avrådan från att resa till landet har legat fast sedan februari 2006. Sverige har stoppat alla utvisningar till Afghanistan. Talibanernas framfart har gjort att säkerhetsläget i landet är minst sagt allvarligt. Omkring 7 000 afghanska medborgare får därmed tills vidare stanna i Sverige. Det är ett beslut som inte alla är nöjda med.

I flera av de svenska högerextrema och högerpopulistiska medierna beskrivs afghanska pojkar och män i Sverige som ”ynkliga”, ”fega” och bör om något, enligt dessa medier, betraktas som ”desertörer”. Den högerextrema nättidningen Samnytts politiska chefredaktör Mats Dagerlind frågar sig i en krönika den 12 augusti varför man inte, i stället för gymnasieutbildning, satsar på att ge afghaner ”en grundläggande militär utbildning och sedan luftlandsätta dem i Afghanistan med Herkulesplan?”. Vidare skriver han att ”vi kan matcha talibanernas numerär med en militär ’ensamkommande’-styrka”.

”Det är ynkliga män som flyr (från kriget)”

Liknande åsikt luftar högerpopulistiska Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson när han den 15 augusti skriver att talibanernas framfart underlättas ”om många av de killar och män som inte vill ha något medeltida islamistiskt styre sticker från sitt land istället för att vara kvar och kämpa”.

Tongångarna återkommer i andra kanaler. Den 18 augusti håller Swebbtv telefonväkteri med anledning av händelseutvecklingen i Afghanistan och studiogästen Helena Edlund, präst och tidigare SD-politiker, säger att: ”det här är fegt, det är ynkliga män som flyr och lämnar kvinnor och barn”.

Talibanernas maktövertagande är nu ett faktum. Och trots att 20 år passerat är minnet av levnadsvillkoren under talibanernas styre färskt. Nu leder ovissheten och rädslan hos människor som inte hittar några säkra vägar ut ur landet till en sådan desperation att de klamrar sig fast vid lyftande flygplan. Vi kan bevittna det i realtid.

”Vi vill att de ska tjäna sitt hemland”

Det hindrar inte några av de svenska så kallade ytterhögermedierna att göra gemensam sak med talibanerna som nu lovar amnesti åt de som har stridit mot dem trots att talibanföreträdaren i samma andetag uttryckligen säger att ”vi vill att de ska tjäna sitt hemland”.

När talibanerna nu återinför sitt sekteristiska välde i det redan krigshärjade och fattiga landet önskar alltså företrädare för några av Sveriges högerextrema och högerpopulistiska medier att tonåringar och unga vuxna som redan påbörjat ett liv i Sverige ska få en enkelbiljett till döden.

Sverige har skyldigheter gentemot de människor som kommer hit och de har rätt till skydd – till exempel om det tidigare hemlandet inte är säkert och det pågår väpnad konflikt. Rätten att söka asyl är okränkbar. Själva ordet, från grekiskans asylon, betyder just okränkbar och rätten till att få skydd i ett annat säkert land har praktiserats i över 3 000 år. Men nu befinner vi oss i en tid då till och med de mänskliga rättigheterna är förhandlingsbara. Det svenska förhållandet till våra skyldigheter gentemot flyktingar har förskjutits kraftigt under bara de sista fem åren. Både bland politiker och i opinionen. Det har inte undgått någon.

Högerns gemenskap med talibanerna

Några som fortfarande är konsekventa i sina ställningstaganden är de högerextrema och högerpopulistiska grupperingarna. Nu har de medvind och skäms uppenbarligen inte för att göra gemensam sak med talibanerna. Eller som den osignerade ledaren i den högerradikala, kristna tidningen Svenska Morgonbladet utrycker det den 18 september under rubriken ”Talibanerna vill ha fler unga män i Afghanistan – Sverige kan förhandla om återvandring!”:

”Talibanerna öppnar upp till amnesti då de insett att USA:s förtryck och ockupation påtvingat afghaner en del ställningstaganden som deras egen kultur inte hade gett upphov till. Denna amnesti behöver vi i Sverige använda för att återställa det kulturkaos som massinvandring av afghaner hit inneburit. Sverige behöver förhandla om återvandring så att Afghanistan får tillbaka sina unga män som arbetskraft medan Sverige blir fri ifrån den kulturkrock och det våld som deras närvaro här skapar.”

Svenska Morgonbladet förhåller sig inte en sekund till vad de afghaner som befinner sig i Sverige riskerar om de hamnar i talibanernas nät. Anledningen till det är enkel, de bryr sig inte det minsta. Så kan det låta när humanismen får stå tillbaka för nationalism och rasism.

Anna Fröjd är chefredaktör på tidskriften Expo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stöd Expo!

Bli månadsgivare eller skänk en engångsgåva!

Med hjälp av ditt stöd kan vi vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer, och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.

Som månadsgivare till Expo ger du en fast summa varje månad via autogiro eller kortbetalning. Du bidrar till vårt arbete och får ett exklusivt nyhetsbrev där vi berättar det senaste från vår verksamhet. Du kan också stödja vår verksamhet genom att ge en engångsgåva. Eller välja något av de andra sätten som det går att stödja oss på.

Sätt in en gåva direkt till vårt bankgiro! Bankgiro: 5453-3971

Högtids- eller minnesgåva! Hylla någon som du vill gratta eller hedra någon du saknar genom en gåva till oss. Hör av dig så skickar vi ett gåvobevis!

givare@expo.se

Företag eller organisation

För många företag, föreningar och organisationer blir det allt viktigare att ta ställning mot rasism. Genom att bli Expovän ger du inte bara kraft åt vårt arbete – du visar kunder, anställda och ditt nätverk att du står upp för demokratin.

Läs mer om vad det innebär att bli!

EXPOVÄN