Klassisk sandmandala. Copyright Tashi Lhumpo-klostret/Östasiatiska museet.

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Östasiatiska museet 31 augusti – 5 september 2014

Tibetanska 

buddhistmunkar

Invigning av ny utställning

För att fira att den vackra Skulpturhallen på Östasiatiska museet öppnar på nytt får vi besök av åtta tibetanska buddhistmunkar från Tashi Lhumpo-klostret i Indien. Under fem dagar ska de skapa en klassisk sandmandala i lysande färger. Själva skapandet av mandalan ses, enligt den tibetansk-buddhistiska traditionen, som en välsignelse för åskådarna och för platsen. Museets besökare kan också delta i workshops, se böneceremonier, dans samt den högtidliga avslutningsceremonin den 5 september kl. 11.


Birgitta Hansson-Sidvall: |2014-08-13| MÖT ASIENS GUDAR I SKULPTURHALLEN. Skulpturhallen är en plats för alla som är intresserade av Asiens gudar och religioner. Nytt för i år är att tre stora tibetanska buddhistiska skulpturer från Mongoliet visas tillsammans för första gången på nästan hundra år.

Utställningen i Skulpturhallen består av 65 religiösa skulpturer från Kina, Mongoliet, Burma, Indien, Pakistan och Afghanistan. Skulpturerna representerar buddhism, hinduism, taoism och jainism. Även om dessa religioner idag praktiseras över hela världen har de sitt ursprung i Asien. Många av skulpturerna har inte visats offentligt på flera decennier.

VAD ÄR EN MANDALA?

Mandala betyder cirkel på sanskrit och är ett färggrant mönster som skapas med stor precision under rituella former. Varje sandkorn blir heligt genom att falla ner i det mönster som bildas. Mandalan blir en bild av kosmos i miniatyr och symboliserar ett tillstånd där alla delar existerar i harmoni med varandra och helheten.

När mandalan är klar sopas den ihop under högtidliga former. Sanden hälls sedan ut i närmaste vattendrag. En av de buddhistiska grundsanningarna är att allting ständigt förändras. Att sopa ihop mandalan så snart den är färdig är ett uttryck för att inga former består, men sandkornen kommer att ingå i andra, nya sammanhang som verkar för fred i världen.

PROGRAM PÅ ÖSTASIATISKA MUSEET
31 AUGUSTI – 5 SEPTEMBER

Se när sandmandalan skapas
Dagligen kl 11-16
Munkarna närvarar i Skulpturhallen och skapar sandmandalan.

Böneceremoni
Dagligen kl 11
Varje dag inleds med en böneceremoni av munkarna.

Guidad visning av Skulpturhallen
Dagligen kl 13
Lär dig mer om Asiens religioner.

Workshops
Dagligen kl 14-15.30
Lär dig hur man gör en sandmandala, trycker böneflaggor och tillverkar en skyddande amulett. Prova på det tibetanska språket!

Chamdanser Tisdag 2/9 kl 18
Chamdanser utförs i mask och kostym av munkar inom vissa inriktningar av tibetansk buddhism. Detta brukar ske på festivaler. Danserna ackompanjeras av trummor, horn och cymbaler, och de är en form av meditation samt ett offrande till gudarna.

Avslutningsceremoni Fredag 5/9 kl 11-12
Avslutningsceremonin inleds med mässande sång som ackompanjeras av trumpeter och trummor. Därefter sopas mandalan ihop utifrån och in, så att det blir en hög med sand i mitten av det som var mandalan. Sanden kommer sedan att bäras ner till vattnet i en procession, där den kommer att hällas ut. Man tror att sandkornen kommer att föra med sig välsignelse var de än hamnar.

Museet öppettider
Måndag kl 11-17 (endast 1/9)
Tisdag kl 11-20
Onsdag-söndag kl 11-17

Museientré 80 kr

Sandmandala. Tibetanska buddhistmunkar besöker Östasiatiska museet.

Copyright: Tashi Lhumpo-klostret

Tibetanska buddhistmunkar besöker Östasiatiska. 

Tibetanska chamdanser

Tibetanska buddhistmunkar skapar en klassisk sandmandala. 

RLC