IHS

RELIGION & VETENSKAP

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Foto: Kennet Ruona 2007

Kärlekskrönika

Kan kärleksbudskap kränka?

Nyligen läste jag en tidningsartikel om ett nystartat hospisprojekt, som fått kritik från politiskt håll för att dess verksamhet vilar på kristen grund. Då kan man ju inte ta emot alla, menar kritikerna.


  Antje Jackelén: |2010-08-05| Hur kan man få så fel för sig? Till kristendomens pelare hör kärlek till nästan oavsett bakgrund, ja till och med kärlek till fienden. Möten med de annorlunda och främmande hör till de starkaste berättelserna om Jesus i Bibeln. Liknelsen om den barmhärtige samariern är grundläggande i kristen etik, vilken alltid varit en stark drivkraft i vård och omsorg. Så visst är en hospisverksamhet på kristen grund öppen för alla, annars skulle den inte vara på kristen grund.

I en annan artikel läste jag om en skola som anmälts anonymt till Skolinspektionen för att icke-kristna elever reagerat negativt när en präst talat om kristendom under en skolavslutning. Vi tar detta på största allvar, säger förvaltningschefen enligt artikeln.

Man kan undra hur det egentligen går till att känna sig kränkt av värden som står för kärlek till nästan? Hur går det till att bli kränkt av att höra att även den som misslyckas accepteras? (Och de som misslyckas är inte alltid ”de andra”!)

Kan man bli kränkt av att någon önskar en Guds frid eller av att någon säger ”jag ber för dig”? Kanske det. När Jesus skickade iväg sina vänner på uppdrag lärde han dem att komma med en fridshälsning till människorna. Men om människorna inte ville ta emot friden skulle vännerna vara säkra på att friden kom tillbaka till dem själva. I så fall skulle de bara skaka av dammet från sina fötter och gå vidare.

Kränkning av människor är något allvarligt. Sådant ska man inte bagatellisera. Därför ska man inte missbruka det ordet. Och därför fortsätter jag att undra: kan man verkligen bli kränkt av att få höra ”du är okränkbar i ditt människovärde” – därför att jag tror att du är älskad av Gud och skapad till att leva i gemenskap med det bästa som vi kan tänka oss? Kan man verkligen bli kränkt av att höra att man är okränkbar?

Vi lever i en värld där människovärdet dagligen kränks på många sätt. Människor berövas rätten till mat, kläder och ett hem att bo i. De berövas utbildning, hälsovård och rätten till utveckling. Mot bakgrund av detta framstår vissa, så kallade ”kränkningar” i bästa fall som lyxproblem. 

Antje Jackelén är biskop i Lunds stift

Krönikan är skriven för Blekinge Läns Tidning och publicerades 2010-07-19,

www.blt.se