LIVSSTIL & LIVSANDA

Tidigare artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Det Heliga sveper förbi

Bilprovningen

En iskall morgon i mars bestämde Det Heliga sig för att ta en sväng ner på stan och att se sin skapelse vakna. Bussarna var fyllda med yrvakna människor och tidningsbudet hade redan somnat. 


  hon kände med kvinnan som fick dagens enda ensamma stund på väg till jobbet, med mannen som lämnade sina barn på dagis, för att återse dem om en vecka och det nyförälskade paret som drunknade i varandras ögon, över en kopp varm choklad. Det var en ganska lugn morgon i all sin vardagliga vanlighet. 

Men så såg Hon något märkligt. Rader av bilar i en stillastående kö. Som på ett givet tecken startade förarna sina bilar och körde 3, 5 meter . Sedan stänga de av motorerna och återgick till att sova, dricka sitt termoskaffe eller läsa dagens tidning. 

Den orangelysande lampan blinkade till två gånger till ljudet av ett kort tjut. De stora nummerskyltarna under ”Bilprovning” slog över från 368 till 369 och hänvisar till port fyra. Återigen startades all motorer och de körde fram en billängd i denna ändlösa Drive-in.

Det var sådana här dagar som fick en att fundera på livets innehåll och mening, tänkte Det Heliga.

Vad dagens tänkare än säger så fanns det motsatspar. Det fanns människor som föreställde bilbesiktningstid. De som gick till tandläkaren innan det gjorde ont och som levde rationellt.

Andra ägnade dessa dagar åt att fundera över om ett organiserat liv skulle ge mer, om de förlorat eller vunnit livskvalitet genom att sitta i Drive-in kön.

Vilka var de då? Det Heliga funderade över damen med nummer 453. Enligt bilens nummerplåt hade hon körförbud från och med denna morgon. Hon körde Volvo med barnstol och borde kanske vara en typisk bilbesiktningstidsbeställare.

Tänk om människorna lika enkelt kunde besiktiga sin själ tänkte Det Heliga. Om de årligen kunde provas för livets påfrestningar. De kunde få ett protokoll med vad som behövde åtgärdas och bytas ut. Allt för att leva ännu ett år, utan allt för stora risker för hälsan på alla plan.

En lista med livets alla aspekter, hur det stod till med samhörigheten, den egna friheten och utvecklingen, förmågan att cykla och sova gott om natten.

Undrar om det skulle hjälpa, tänkt Det Heliga.

De skulle kunna motarbeta rost innan allt rostat sönder. Kanske skulle jag ta bort alla föreställda bilbesiktningar och ge alla människor möjlighet att sitta i denna bilkö och tänka igenom sin egen livsbesiktning, tänkte Det Heliga medan Hon svävade vidare.

Ice

Uppdaterad 2008-04-14