LIVSSTIL & LIVSANDA

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Konst, fylla och Ny Carlsbergs Clyptotek

Köpenhamnskrönika:

Utsikt från ett fönster

En fönstertitt medan gatan slår frivolter i ölöverflödets och konstmuseernas Köpenhamn. Saga hotell vid Vesterbro i närheten av Centralstationen har fönsterutsikt mot Colbiørnsensgade. Det var förhoppningsvis inte en helg som alla andra. Tidigare var Vesterbro syndens kvarter med resandehotell och prostitution. I dag knappast heller någon idyll eller syndfritt. 


  hotellen i stadsdelen vesterbro är numera välskötta och klanderfria. Missionshotellet, Hotell Ansgar och Saga Hotell med flera, borgar för besöksnäringens pålitlighet. Ofta besöks hotellen av familjer sökande efter prisvärd övernattning under kortsemestrar.

Utanför fönstret hörs ett intensivt sorl ur folkvimlet. Ja, inte bara sorl utan även eruptiva bröl och vrål från närliggande ölhak. Mål har skjutits under fotbolls VM. 

På gatan tar sig människor förbi, många skrikande med förvrängda ordval ur fylleröster. Tomglas krossas ideligen, och senare inför mörkrets inbrott blir det rena Kristallnatten. Mörkret är syndens destruktiva vän.

Innan mörkret infallit ökar rösternas volym. Elakheten tar ljudligt och handgripligen över gatan. Män i medelåldern, rejält nedgångna och sunkiga av öl och droger, traskar fram och tillbaka på kvartersgatan. De bevakar sina intressen. De samtalar inte, de skriker åt varandra på varsin sida av gatan. Det ekar mellan husen, och hoten är som smattrande kulsprutor. Rösterna överröstas emellanåt av nya VM-vrål från ölhaken, som i sin tur överröstas av bilar som snurrar runt i kvarteren jagande efter sexbyten – mitt på dagen, dygnet runt, och bland familjehotellen. Kakofonin är ihållande, men med ständigt ökande volym och skränighet. Det är festhelg.

Över gatan framför mitt fönster rånas Bobys kiosk. Rånaren är mannen som nyss okvädat var och varannan man av samma sort som han själv. Men, när han kom ut på gatan, stannade han plötsligt, och tvärvände, som om han ångrade sig. Med flabbande heshet gick han tillbaka till de upprörda kioskinnehavarna och sträckte fram pengar för det han just snott åt sig. Hans skrockande om att det bara varit på skoj, gjorde inte saken bättre på grund av hans motbjudande attityd. Antagligen den sortens människa som andra har svårast att fördra. Kanske en som aldrig varit älskad i hela sitt liv, tänkte jag.

Senare mot kvällningen brakar tumult ut på gatan. Människor i total konfrontation, ”Jag ska mörda dig din jävel” och ”visa dig inte här någon mer gång”, och en hel del andra ordvrängningar. 

Skriken efter polis från en nedgången och prostituerad kvinna överröstar allt annat, ”hjälp de dödar henne!” Utanför hördes den hese mannen som dummat sig i kiosken, som nu tillsammans med en kumpan överfallit en svart kvinna. De slog henne sanslöst med knytnävar och sparkar ända tills hon blev liggande. Då de försökte sparka henne liggande, lyckades hotellpersonal från ett närliggande hotell stoppa misshandeln. 

Polissirener närmade sig och folksamlingar uppstod. Samtidigt under misshandeln hördes stormvrål från ölhaken då nya VM-mål levererades till glädjeberusade gäster.

Jag blev chockad, uppriven och nedstämd. Polisen tog hand om kvinnan, och vittnen runt om pekade ut gärningsmännen som stod kvar strax intill. Men polisen negligerade vittnena på det mest obegripliga sätt.

Ytterligare vittnen blev upprörda och menade att polisen skulle ingripa mot förövarna. Den hese mannen bara flinade åt det hela, och gjorde inte minsta försök att fly undan. Polisen tog den misshandlade kvinnan och åkte iväg. Kanske polisen redan visste vilka förövarna var för typer.

Hann inte mer än klä om förrän Bobys kiosk blev rånad på riktigt. Förövaren slog omkull hyllorna, eventuellt för att hindra en jakt efter sig. Han rusade runt hörnet mot centralstationen. Kiosken fick därefter stänga för att ställas i ordning.

Under mödosam städning kom flera kunder som ville handla men såg eländet och sökte sig därifrån. Med undantag av en ung man, som blev irriterad över att han inte fick komma in. Han blev riktigt aggressiv mot kioskinnehavarna, en äldre och en yngre man.

Mannen med kort stubin verkade drogpåverkad och började vifta med armarna. Och slog plötsligt till den yngre från kiosken. Den äldre rusade till undsättning, men fick också knytnävsslag mot ansiktet.

Förövaren tog till flykten, men hann spotta kioskpersonalen rakt i deras ansikten.

Polisen kom snabbt på plats och skulle just gripa en äldre oförarglig man som just tömt en pilsner och skulle byta sin tomma flaska mot en ny i kiosken. Han hade inte uppfattat vad som just skett. Men personalen kom raskt ut och pekade åt vilket håll förövaren försvann. Och polisen sprang faktiskt efter.

Har väl aldrig varit med om något liknande, från ett fönster med utsikt i Köpenhamn. Bara under loppet av några timmar.

På natten var det segerfest med tutande och skränande bilkaravaner, fram och tillbaka, timma efter timma. Turkiet firades för att de gått vidare i VM turneringen. En tumultartad dag, minst sagt. Knappast något för turistfamiljer!

Dagen efter på Statens konstmuseum, ser jag en hel del värdefull konst donerat av Carlsbergs bryggerier, på liknande sätt som på Ny Carlsbergs glyptotek. Jag undrade om konst och öl har något gemensamt. Och kunde konstatera att det finns ett samband i månglarstaden Köpenhamn. Fyllan betalar konsten, till fylleristernas och allmänhetens glädje eller fördärv!

Paul Lindberg

Uppdaterad 2008-07-15