LIVSSTIL  & LIVSANDA

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Krönika

Det Heliga flyttar hemifrån

En dag beslutade Det Heliga sig för att flytta hemifrån, på prov. Det var inget enkelt beslut. Det vanliga var ju att barnen flyttar hemifrån när det, i alla avseenden, blev för trångt hemma. Och hennes människobarn hade verklighen växt sig stora, så stora att det kändes som om hon inte längre fick plats i sitt eget hem.


  Därför hade Det Heliga bestämt sig för att ta steget och se sig om efter något nytt. Visst kunde man tycka att det var tecken på en dålig barnuppfostran. Hon om någon borde kunna tygla sina ungar så att hon själv kunde sätta gränserna och inta sin självklara plats i sitt eget hem. Men barnuppfostran var nog inte hennes främsta gren.

Hon hade alltid haft en djup övertygelse om att människan i grunden var god, även om man ibland var tvungen att titta djupt. Tidigt hade hon också bestämt sig för att ge människan fri vilja, kosta vad det kosta ville.

Hon mindes vid ett tillfälle när barnen var små, då hade hon tagit till maktmedel, av urkraftsdimension och låtit känslorna svämma över. Men hon hade ångrat sig bittert.

Efter det hade hon lovat, sig själv och barnen, att alltid låta fridens duva sväva över sina relationer och sätta sitt hopp till den goda viljans kraft. Men nu kände hon att hon kvävdes om hon inte fick komma hemifrån. Det kändes i viss mån som hon närt en gökunge som inte bara nöjde sig med att peta ut de andra ungarna utan även skulle peta ut den ruvande modern.

Ja det är inte lätt att vara tonårsförälder ens om man är Det Heliga själv. Och kanske var det bäst att söka sig en annan bas för en tid.

Det är nog alltid bra att se något nytt och skaffa sig nya ”jaktmarker”, tänkte Det Heliga. Hon visste att människornas längtan efter helighet sällan varit så stor och samtidigt så brutalt vilsen. 

Människorna behövde en förankring som varken lyxkonsumtion eller så kallad skräpkultur kunde erbjuda. Människan behövde grunda sig i livets allvar och bli tagna på allvar för att bli lyckligt busiga och frimodiga.

Nu ska i ärlighetens namn sägas att Det Heliga knappast suttit hemma och häckat hela tiden. Hon hade alltid kärleksfullt vårdat sin värld, men hon hade ändå haft sin bas. Nu var det dags, tiden var mogen att söka nytt basläger, åtminstone för en tid tills saker och ting lugnat ner sig hemma. I ärlighetens namn så skulle hon väl inte kunna överge något av sina barn för alltid, hon skulle säkert bli en regelbunden gäst i sitt gamla hem. Om inte annat är jag väl tvungen att gå hem och tvätta och städa, när byket blev för smutsigt, tänkte hon lite vemodigt.

Men i sitt beslut kände hon också en stor befrielse, som alltid i nystarter. Tänk vilka möjligheter hon kunde ha om hon mer som i forna tider drog runt som en vagabond och förkunnade på gator och torg. Det fanns en tid när jag sov under bar himmel, en tid när vi inte ägde mer än kläderna på kroppen, livnärde oss på människors välvilja och evangeliet spred sig som en löpeld.

Det är nog hög tid att göra sitt återtåg och vandra som en vanlig man på gatorna. Skapa sin bas utanför det väletablerade, välpolerade katedralerna och bosätta sig tillsammans med alla de människobarn som inte heller längre på allvar var respekterade och välkomna hemma.

Det var de enkla själarna och själarna på undantag som lyssnade först. Då var mitt rike störst tänkte Det Heliga, när hon satte på sig sin slokhatt och sin gamla trenchcoat för att vandra ut på nattens gator som en vanlig man.

Rustad med det onda och det goda märket stängde han dörren bakom sig övertygad om att de som välkomnade honom i sin tillvaro, sitt hjärta och sitt liv, skulle känna igen honom. Men många andra som hyllat honom i maktens katedraler skulle rynka på näsan och snabbt gå förbi med förakt.

Ice

Uppdaterad 2008-08-19