David LaChapelle på Fotografiska Museet

LIVSSTIL & LIVSANDA

Tidigare artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Stjärnfotografen

David LaChapelle i Stockholm

En gigantisk bildutställning under april-maj. Utställningen kommer närmast från Milano där den gjort stor succé. Utställningen är på hela 2000 kvadratmeter och uppdelad i tretton kapitel. Utställningen sker på Factory i Nacka Strand och pågår från april till och med den 11:e maj.


  vi är vansinnigt stolta över att få hit David LaChapelle till Stockholm. säger Pelle Kronestedt, producent på Fotografiska museet.

David LaChapelle är en konstnär som vill uttrycka nutiden, om det som upptar människors sinnen idag. Hans fotografier är mycket starka och uttrycksfulla och väcker en nyfikenhet att se vad som döljs under ytan i vardagliga situationer – en ytlig, glittrig och plastig värld som är sjukligt fokuserad på njutning och överflöd.

David LaChapelles bilder är spektakulära, de är fyllda av humor samtidigt som de ställer frågor om vårt sätt att leva. Det här är en utställning man absolut inte får missa. Det är flärdkultur och konst i en skön förening och det är lätt att bli mycket stark berörd. David ser ingen skillnad mellan fin och fulkultur säger Pelle Kronestedt.

lachapelle har hittills valt att visa sina fotografier i modemagasin och kataloger, utan text.

Hans mål är att väcka starka känslor hos en stor publik, att chockera. LaChapelles verk speglar världen idag. Bakom bildernas glamorösa yta framträder det goda, det onda, det värdefulla, det värdelösa.

Motiven är män och kvinnor som, mestadels, är mycket speciella, rika, självcentrerade och framgångsrika. Ibland är de vackra, ibland är de groteska. Så vackra och groteska att det vid första anblicken känns alldeles overkligt, personerna förändras och skapar sin egen historia.

I denna barocka atmosfär där personerna ser på oss, flörtar med oss och ser ut att lova oss ett paradis inser vi att de i själva verket är totalt fångna i den materialistiska världen, att de själva är på väg att bli designobjekt som vill trollbinda oss genom att kamouflera sanningen i en psykedelisk miljö.

Budskapet är tydligt. I vårt samhälle där konsumtion har blivit det viktigaste, där vi ständigt utsätts för påverkan av reklam och marknadsföring riskerar vi vår egen mentala hälsa, att tappa greppet om verkligheten.

I David LaChapelles bilder speglas verkligheten i ett förvridet perspektiv, som ger en glimt av hur dagens materialistiska konsumtionssamhälle avhumaniserar oss.

fakta om utställningen:

Var: Factory i Nacka Strand, Cylindervägen 3

När: mellan april och 11:e maj.

Öppettider: måndag 11-18, tisdag och onsdag 11-22, torsdag och fredag 11-18, lördag och söndag 10-18

fakta om fotografiska museet:

Fotografiska museet skapar utställningar, utbildningar och samlingar för att öka kunskapen och initiera debatt om den fotografiska bilden.

Stora internationella och svenska fotografer ställer ut på fasta platser i Fotografiska museets regi. Andra utställningar ställs ut i det offentliga rummet, s k careoff-verksamhet, och då Fotografiska Museet är ett nationellt forum kan utställningarna visas i såväl Stockholm, Göteborg, Åre eller Visby.

Fotografiska Museet är politiskt obundet.

www.fotografiskamuseet.se

Uppdaterad 2008-04-16

David LaChapelle