LIVSSTIL & LIVSANDA

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

 

Fredrik och Lisa Swahn

Höga Visan/Song of Songs

Makarna Fredrik och Lisa Swahn har gjort en unik inläsning av den tidlösa och sensuella Höga Visan ur Bibeln till stämningsfull musik med persiska influenser.


  Idéen kom när jag läste sufiska kärlekstexter av Rumi och Hafiz och började leta svenska översättningar av dem, berättar Lisa Swahn, det var svårt men då slog det mig att det finns texter även i kristna  traditionen med samma budskap. På Bröllop hör man ofta delar av Höga visan läsas. Det är en fantastisk text, full av mångbottnade hemligheter.

På Bröllop hör man ofta delar

av Höga visan läsas. Det är en fantastisk text, full av mångbottnade hemligheter.

– Jag älskar de otroliga skönhetsföklaringarna. Drypande av honung och myrra!

Musiken skapar en suggestiv stämning och rymmer inslag av såväl svensk kulning och persiska rytmer och miljöljud. Att texten är gammal gör den inte mindre aktuell.

– Det är en fascinerande text där allt får plats, säger Fredrik Swahn, passion, mångkulturell, andlig och fysisk kärlek som är jämlik. Vi har samma längtan och passion som de som levde för flera tusen år sedan.

I oktober släpps CD´n som innehåller den 24 minuter långa inspelningen av Höga Visan på både svenska och engelska och bonusspåret låten "the Island", en stämningsfull duett med makarna Swahn. 

Skivan är inspelad vid och inspirerad av VILAN – tempel för njutning och avslappning, som Lisa Swahn driver hemma i Stjärnsund. 

Det är inte första gången som Fredrik och Lisa Swahn gör musik i kärlekens tecken. Bland de tidigare enskilda och gemensamma skivreleaserna finns också skivan "Älskad" med musik för bröllop.

Kärleken är den absolut renaste och mest förnyelsebara enrgikälla man kan inspirera till, säger Fredrik Swahn. Höga Visan är den ultimata kärleksförklaringen, och tanken med vår inspelning är att vara stilla och

lyssna på hela texten tillsammans med sin partner.

"The beauty of these songs is touching the most innocent longing of our hearts; the longing to open ourselves for another. Fredrick and Lisa’s playful voices creates a rich atmosphere of both sensuality and sacredness and the ancient texts comes vibrantly alive through their love for each other and for love itself. This record is a vitamin injection for your love life as you will be seduced into total celebration of yourself and your lover. Unresistable..." Chameli G Ardagh - Author of Kom Närmare - När det feminine hjärtat vaknar (Energica)

Una Prosell

Uppdaterad 2008–09–26