RELIGION & VETENSKAP

Tidigare artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Utdrag ur Imi Markos Indienbrev

Vilseledande om Indien

Den klassiska bilden av Indien är ohållbar, skriver författaren Imi Markos i sina Indienbrev. Han menar att Indien måste ses med mångfaldens ögon. Indien är som en hel kontinent bestående av 25 delstater, med 23 officiella språk och hela 325 inofficiella språk med 2000 dialekter. Kerala har utvecklats till välfärdsstat, från att ha varit fattigt och efterblivet.


  delstaten kerala i sydvästra Indien, skiljer sig radikalt från övriga Indien på många sätt och vis. Imi Markos och hans hustru Iréne besökte Kerala i december 2007. Och han berättar att det varken fanns kor på gatorna, eller fattiga utslagna vid rännstenen. Och denna stat förpestas inte heller av varken religiös eller politisk fanatism.

Kerala har 33 miljoner invånare på en yta som Småland, och som utvecklat en framgångsrik synkretistisk religionsblandning, men som sker i frivillighet, glädje och respekt för varandra.

Läs och skrivkunnigheten ligger på hela 96 procent, och kan jämföras med Sveriges. Hälsovården är kostnadsfri och barnadödligheten rekordlåg, berättar Imi Markos. 

Kerala tillhör en av världens ledande IT-nationer, som här producerar mycket av världens mjukvaruprogram.

I denna kulturella smältdegel har hinduer lärt sig leva tillsammans med judar och kristna från Palestina, ursprungliga buddhister och muslimer från arabländerna. Men även portugiser, holländare och britter från Europa.

Religionerna samarbetar med varandra i en föredömlig ekumenism, som antagligen tidigare ärkebiskopen Nathan Söderblom skulle vara belåten med, påpekar Markos.

Det var till denna västkust som aposteln Tomas seglade för att missionera om Jesus ord. Och Imi Markos markerar att det var här som Jesusintentionen först fick fäste utanför kärnområdet mellanöstern.

Fortfarande använder den Tomaskristna kyrkan det ursprungliga språket som Jesus själv använde – arameiska. Det är den gamla judiska kulturtraditionen som bitit sig fast ända till idag. Samtidigt har koranen med sin semitiska anda påverkat den högtidliga gudstjänsten i Tomaskyrkans traditioner.

Religiositeten är omfattande i Kerala, och utan motsättningar. Det finns inte mindre än 72 tevekanaler i Kerala, varav ett tiotal är religiösa. Men, precis som i världen i övrigt finns det bland denna omfattande religiositet även en tvivelaktig spekulation, bland vissa, som kan vara svårt att acceptera.

Keralas exempellösa välfärdsframgångar är unika. Staten är en fullkomlig demokratisk flerpartistat, med en styrande kommunistregering, som inte bortröstats sedan Indiens befrielse från Storbritannien. Inte nog med det, det var maharadjan som på eget initiativ frivilligt verkade för denna utveckling.

Läs Imi Markos fantastiska Indienbrev!

www.kreaprenor.se/imimarkos